BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 34,98
ALTIN 2.504,90
HABER /  POLİTİKA

Gül, PKK'yı işaret etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, PKK'nın Gaziantep'teki saldırıyı üstlenmemesine ilişkin konuştu.

Abone ol

PKK'nın Gaziantep'teki saldırıyı üstlenmemesine ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, "Onların buna benzer olaylarla ilgili sicili kabarıktır. Dolayısıyla bunda bir tereddüdümüz yoktur" ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, PKK'nın Gaziantep'teki saldırıyı üstlenmemesine ilişkin, "Onların buna benzer olaylarla ilgili sicili kabarıktır. Dolayısıyla bunda bir tereddütümüz yoktur" dedi. Gaziantep'te önce valiliği ziyaret eden Gül, Vali Erdal Ata'dan, 9 kişinin hayatını kaybettiği, 66 kişinin de yaralandığı saldırı ve sonrasında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra Şehit Kamil Devlet Hastanesi'nde yaralılardan göğüs cerrahisi bölümünde tedavi gören İbrahim Ceylan ile ortopedi servisindeki Umut Akkaya'yı ziyaret eden Gül, yaklaşık yarım saat hastanede kaldı. Hastane çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine "Gayet iyi durumdalar. Yakında çıkarlar" değerlendirmesinde bulunan Gül daha sonra Bahaeddin Nakıboğlu Camii'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı ve "Türk Dili Konuşan Ülkeler (TDKÜ) İşbirliği Konseyi İkinci Zirvesi" için Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e hareket etti. Gül, Valilik çıkışı ve havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamalarda şu mesajları verdi:

'TEREDDÜT YOK'

(Saldırıyı PKK üstlenmedi) Onların buna benzer olaylarla ilgili sicili kabarıktır. Dolayısıyla bunda bir tereddütümüz yoktur.
Bütün dünyadan şunu görmesini istiyorum ki bu olay herhangi bir şekilde hak arama olayı değildir. Bu tamamen insanlıktan nasibini almamış, bütün insanlık duygularını kaybetmiş insanların organizeli bir şekilde yaptıkları terör olayıdır.
Bir bayram gününde bile çoluk çocuk, sivil ayırt etmeden insanları hedef alan ve çocukların ve insanların kanına giren bu terör olayını şiddetle lanetliyorum. Bunun arkasında olduğuna inandığımız terör örgütünü yine nefretle ve şiddetle bir kez daha lanetliyorum.
Hepimizin böyle günlerde sapasağlam durmamız gerekir. Teröre ve terör örgütüne, onları destekleyenlere verebileceğimiz en iyi cevap, millet olarak, hangi düşüncede, hangi siyasi akımda, hangi farklılıkta olursak olalım, hepimizin kol kola olmamız, saf safa olmamız ve hepimizin dimdik bu terör olayına karşı bir cephe oluşturmamızdan geçer.
Belki tek ufak teselli, bu işe karıştığı tahmin edilen insanlar şu anda toplanmış gözaltına alınmış vaziyette, tabii ki bunlarla ilgili soruşturmalar, her türlü araştırmalar yapılacak ve gerçekte bu işin içerisinde olup olmadıkları delillerle ispatlandıktan sonra, muhakkak ki bu duyurular da yapılacaktır.
Terör organizasyonuna, terör örgütüne, terörle ilişkili olan herkese, herkesin çok kesin mesafe koyması gerekir. Bütün vatandaşlarıma özellikle bunu hatırlatmak istiyorum. Özellikle de Doğu, Güneydoğu Anadolu'daki, memleketimizin başka yerindeki bütün vatandaşlarıma, ister İstanbul'da doğsun, ister Diyarbakır'da doğsun, ister Kayseri'de Rize'de doğsun, ister Şırnak'ta doğsun, ister Türk, ister Kürt kökenli vatandaşlarımız olsun, herkesin terör örgütüne ve teröre karışanlara karşı çok kesin tavır koymaları terörü durdurmanın en önemli adımlarından birisidir.

KIRGIZİSTAN YOLUNDA HÜKÜMET DÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gaziantep'teki cenaze törenine katıldıktan sonra "Türk Dili Konuşan Ülkeler (TDKÜ) İşbirliği Konseyi İkinci Zirvesi"ne katılmak üzere THY'ye ait uçakla saat 14.55'te Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e hareket etti. Gül henüz uçaktayken, Kırgızistan'da 8 ay önce Cumhuriyet Partisi lideri Ömürbek Babanov'un başkanlığında kurulan hükümette yer alan Ar Namıs ile Ata Meken Partisi'nin koalisyondan çıktığı açıklandı. Cumhuriyet Partisi Meclis Grup Başkanı Kanatbek İsayev, iki partinin koalisyondan çıkmasının hükümetin düştüğü anlamına geldiğini kaydetti. Gül, hareketinden önce havalimanında yaptığı açıklamada, "Umut ediyoruz ki çok partili parlamenter sistem başarılı bir şekilde Kırgızistan'da kendisini ispatlar. Bu bütün Asya içinde önemli bir gelişmedir" dedi. Gül katılacağı Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirve ile ilgili de "Türk dünyası arasındaki, zaten çok yakın olan ilişkilerimizi daha anlamlı hale getirmek, daha ileri düzeye taşımak için Türk konseyleri senede bir kez zirve toplantısı yapıyor" açıklaması yaptı. Gül, zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in davetine icabet ederek, Kırgızistan'a resmi ziyaret de gerçekleştireceğine dikkati çekti.

ŞÜPHELİ PAKET

Bu arada Gül'ün ziyaretinden bir saat önce Şehit Kamil Devlet Hastanesi'ne 50 metre mesafede unutulan bir çanta, kısa süreli paniğe neden oldu. Polisin güvenlik çemberine aldığı çantanın sahibinin kısa süre içerisinde gelmesi üzerine yaşanan hareketlilik noktalandı. İçerisinde çocuk elbiseleri bulunan çantayı polis ekiplerine gösteren çanta sahibi bayan, hızla bölgeden uzaklaştı. Çevrede işyerleri bulunan esnaf, iki gün önce yaşanan patlama nedeniyle şüpheli çantayı gördüklerinde tedirginlik yaşadıklarını ve polise haber verdiklerini söyledi.