BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Gül Clinton'un Suriye gazına geldi mi?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sonuna kadar direneceğini açıklayan Esad için ne dedi?

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un "Arap Ligi ve Türkiye'nin Suriye üzerinde bizden daha fazla etkiye sahip" açıklamasından sonra gözler devletin zirvesine çevrildi.

Esad yönetimine güvenlerinin kalmadıklarını söyleyen Gül, askeri müdahaleye karşı çıktı. Değişim için Suriye halkını adres gösteren Gül, Esad'ın sözleriyle ilgili olarak da "Biz baştan hiç kimsenin ne ölmesini ne kötü duruma düşmesini isteriz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Londra’ya giderken Dersim olayından Suriye’ye, Anayasa tartışmalarından Erdoğan’ın Time dergisine kapak olmasına kadar çeşitli konularda gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte Gül'ün konuşmasından önemli başlıklar:

SONUNA KADAR DİRENECEĞİM DİYEN ESAD'A CEVAP

Bunlar hissiyatla söylenen şeyler oluyor tabi. Biz baştan hiç kimsenin ne ölmesini ne kötü duruma düşmesini isteriz. Ayrıca Beşşar Esed gibi ailecek tanıştığımız bir insanın hiçbir zaman kötülüğünü istemeyiz. Biz dostça görünen yolu söylüyoruz. Ben kendisine çok açık bir mektup da gönderdim. Çok açık bir şekilde bugün yarın nerelere gelineceğini anlattım. Ne Suriye'nin ne de kendilerinin düşmesini istemediğimi söyledim.

YABANCI ASKERİ MÜDAHALEYİ DOĞRU GÖRMÜYORUZ

Bu işler Suriye'nin kendi içinden olacak işlerdir. Biz doğrusu şu anda dışarıdan herhangi bir yabancı askeri müdahaleyi doğru görmüyoruz şu anda ama muhalefet eğer bütün Suriye halkına şu mesajı verirse; biz değişiklikten sonra herhangi bir rövanş almayacağız, biz herhangi bir kaosa fırsat vermeyeceğiz biz herkesi temsil edeceğiz. Suriye'de farklı mezhepler var. Hepsi de bu ülkenin en tabii unsurlarıdır. Hatta gayrimüslim nüfus vardır, onlar da dahil olmak üzere bu güveni verdikleri anda bu iş biter.

PKK SÜRECİ SABOTE ETTİ

Şimdi, bunların bir çoğu iç siyasetin parçaları haline geliyor o bakımdan nihayetinde herkes şikayetçi o açıdan bunu tartışmak polemiğe girmek istemem. Ama şu bir gerçek Türkiye de çok daha iyi şeyler olurdu da o irade hepimizde vardı belki de hiçbir dönemde olmadığı kadar devletin tüm kuruluşlarında da.. Ama bunları adeta sabote etme hareketi ile karşı karşıya kalındı. Bir tarafta dağda silahlı saldılar bir taraftan şehir merkezinde saldırılar. Canlı bombalar Ankara Bingöl vs. başka bir boyutta şehirlerde geceleri terör estirdiler. Bütün bunları görmemezlikten gelinemez.

KUZEY IRAK'A MESAJLAR

Kuzey Irak’taki Barzani ve diğerleri .. Aslında görüyorlar. Bu terör örgütü şu anda Türkiye ile mücadele ediyor ama bu tip örgütler önce palazlanıp da kendilerini güçlü hale gelince düşmanları aslında başkaları oluyor. Kuzey Irak’ta ki o otoriteler oluyor. Bu devrim değil ama devrimler önce kendi ekibini yer. Bunlar etnik temele dayalı terör hareketi önce kendi etnik mevcudiyeti içindeki güçleri temizleyip hepsinin üstü olmak. Barzani ye filan çok daha açıkça gösterdik. Küçük yoğunluklu savaş böyle devam eder sizin orda olmaz. Bir coğrafyanın bir yerinde işler tıkırında gitsin öbür tarafta aksi olmaz. Bu mesajları en iyi şekilde konuşuldu. Onların da samimi olarak konuştuk.

TIME'IN KAPAĞI

Resimle ilgili yorumda haklı. Bilmeyenler kendi özel poz verdi zannederdi.. Ben Türkiye olarak büyük resim açısından bakarsanız. Dünyanın en büyük en çok satan en çok takip edilen bir dergide Türk siyasetçinin kapak olması Türkiye’nin profilini yükseltir.

DERSİM

Olabilir ama bunları yeter ki saptırılmasın bunun üzerinden başka bir yeri vurmak mesaj vermek gibi değil ama bunlar nihayetinde tarihimizin gerçekleri. Bu tip şeyleri bilim adamları siyasetçiler soğukkanlılıkla olgunlukla bakabilmeliyiz. Önemli olan saptırmamak ölçüleri kaydırmamak..Bunların üzerinden başka mesajlara gitmemek.