BIST 9.458
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.504,20
HABER /  POLİTİKA

Gül acı gerçeği Lizbon'da açıkladı

Yeni anayasa çalışmaları tıkandı, acı gerçeği Cumhurbaşkanı Abdulllah Gül açıkladı

Abone ol

Yeni anayasa şansı yapmanın ortadan kalktığını söyleyen Gül, mevcut anayasada değişikliklerle yola devam edilmesini önerdi.

Portekiz'de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Radikal Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, Gül'ün açıklamalarını köşesine taşıdı.

Türk ulusu ibaresi konusunda size yansıyan kaygılar nedir?

Aslında devlet Türk devletidir. Ama Türk devletinin vatandaşlarının hepsinin Türk olması mecburi değildir. Vatandaşların bazısı da “Bu devletin vatandaşıyım ama Türk değilim” diyorsa ille de sen Türksün diyecek halimiz yok. Başka ülkelerde, devletlerde de böyle. Alman devletine bakarsan görebilirsin, onların vatandaşları içinde Türkler var. Fransız devleti var. Modern devletlerde bu böyle ama devlet de Türk devletidir...

Anayasa konusunda umudunuzu yitirmiş görüyoruz sizi?

Silbaştan yazmak şartıyla yeni bir anayasa, arzu buydu. Uzlaşma komisyonunun amacı da buydu. Gördüğüm kadarıyla, Meclis Başkanı da açıkladı. Siyasetin içinden gelmiş bir insan olarak tabii ki ben de her şeyi okuyorum. Tamamen yeni baştan bir anayasa yapılamıyor. Dolayısıyla tamamen baştan bir anayasa yapılmazsa mevcut anayasada değişiklik yapma yollarına gidilebilir. Daha öncekilerde yapıldığı gibi...

Başkanlık sistemi olursa nasıl bakarsınız?

Ben buna girmem, tartışmam. Her sistemin kendi içinde o sistemi demokratik yapan çek-balansları (İngilizce ‘check-balance’, denge-fren mekanizmaları) vardır. Ben sadece onlara dikkat edilmesini söyledim. (Başkanlık sistemi) Siyasi tercih konusu ama önemli olan sistemin içindeki çek-balanslar.

Başbakan 1999’da 500 militanın öldürülmesinden söz etti. Bunun tekrarı olmaması için önlem mi alındı? Son durum nedir?

Bu konu bu kadar açık bir şekilde hiçbir ülkede konuşulup tartışılmadı. En yetkili insanların açıklamalarına bakınca ortaya çıkıyor ki geldikleri gibi bu yollardan Türkiye dışına çıkacaklar. Türkiye içinde şüphesiz bir kanunsuzluğa müsaade edemez kimse. Bu bir devletin varoluş şeklidir. Ama problemleri halletmek için bir politika da gerekir. Bugün uygulanan politika, bu insanların terörden vazgeçmesi, fiili olarak yürüyen şeyler bunlar. Türkiye’nin Cumhuriyet tarihindeki en büyük meselesidir. Önemli olan, bu meselenin en az maliyetle halledilmesidir. Bu 10 sene, 20 sene önce daha az maliyetle, ama kararlılıkla halledilebilirdi. Ortada bir hükümetin bir iradesi var. Buna tabii ki tenkitler yapılabilir. Yol göstermeler yapılabilir. Tabii ki öneriler sunulabilir ama bunlar, Türkiye’nin büyük problemden kurtulması, Türkiye’nin birliğini, bütünlüğünü, gücünü çok daha güçlü hale getirecek şekilde olacaktır.