BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
HABER /  SAĞLIK

Mehmet Öz'ün Türk kahvesi skandalı

Dünyaca ünlü cerrah Mehmet Öz, Türk kahvesini Yunanlılara mal edince büyük tepki aldı. Öz'e her yandan tepki yağıyor.

Abone ol

İNTERNETHABER - Mehmet Öz Türkiye'nin yetiştirdiği dünya çapındaki cerrahlarından. ABD'de hayli meşhur olan Öz, Türk kahvesini Yunanlılara mal ederek bir skandala imza attı.

"ÖZ'ünü unutan ünlü hekim, ABD'deki bir televizyon kanalındaki şovunda, "Yunan kahvesinin sağlığa iyi geldiği" yönünde tanıtım yaptı.

türk-kahvesi.jpgDünyaca ünlü cerrah Mehmet Öz'ün, "Yunan kahvesi sağlığa iyi gelir" sözü üzerine imza kampanyası başlatıldı.

TÜRK KAHVESİNİ YUNANLILARA MAL ETTİ

Göğüs ve kalp-damar cerrahı Mehmet Öz'ün, ABD'deki bir televizyon kanalındaki şovunda, "Yunan kahvesinin sağlığa iyi geldiği" yönünde tanıtım yapması üzerine imza kampanyası başlatıldı.

Kampanya, ABD ve Avrupa'da Türk kahvesinin tanıtımını yapan Gezici Türk Kahvesi Evi'nin kurucusu ve direktörü Gizem Şalcıgil White tarafından yürütülüyor.

"Türk-Amerikan TV programı sunucusu Dr. Mehmet Cengiz Öz'e: 500 Yıllık Tarihe Sahip Türk Kahve Kültürünü Kutlayınız" başlığını taşıyan kampanyanın hedefi, bir haftada en az 5 bin imza toplamak.

DR. ÖZ BİZLERİ ÜZEN BİR ŞEY YAPTI

"Türkler, Dr. Öz'ün başarılarını ve topluma katkılarını gururla alkışlamaktadır ancak Dr. Öz, bizleri üzen bir şey yaptı. Çok kuvvetli bir kahvenin, kalbi koruduğunu, gençlik pınarı ve antioksidan bir içecek olduğunu söyledi. Bu kahve Türk tarzı ile pişirilen Türk kahvesiydi ama Dr. Öz bütün dünyaya bunun Yunan kahvesi olarak tanıttı."

Duyuruda, kahve Etiyopya ve Yemen'de keşfedilse de 1517 yılında İstanbul'a getirildiğinde "yegane biçimde pişirilip sunulma tarzıyla" Türk kahvesine dönüştüğü kaydeden Şalcıgil, "Türk kahvesi, 16. yüzyılda Türkler tarafından geliştirilen dünyanın en eski kahve pişirme yöntemidir" ifadesi kullanıldı.

YEMEN VALİSİ GETİRDİ

1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı. İlk olarak Tahtakale'de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı. Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu.

OSMANLI'DAN AVRUPA'YA YAYILDI

Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu. Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'yı oradan da tüm dünyayı sardı.

TÜRK KAHVESİ PİŞİRME METODUNUN ADIDIR

Türk kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.

FARKI NE?

Türk kahvesi iyi çekilmemiş ve iri tanelidir. Kahve bitirildiğinde ağıza kahve tanecikleri gelir; yunan kahvesi ise defalarca çekilmiş ve ince tanelidir. Bitirdiğinizde ağzınıza kahve tanecikleri gelmez. Kahvenin Yemen yoluyla Osmanlı'ya girdikten sonra Yunanistan'a geçtiği söyleniyor. Yunanistan'ın daha sonra kahveyi dünyaya Yunan kahvesi diye tanıttığı belirtiliyor.