BIST 10.173
DOLAR 32,31
EURO 35,00
ALTIN 2.451,41
HABER /  GÜNCEL

Guantanamo'ya açlık grevi için ek sağlık personeli

ABD, Guantanamo'daki tutsaklar arasında yayılan açlık greviyle başa çıkabilmek için, üsse ek sağlık görevlileri gönderdi. Üsteki 166 tutsaktan 100'ü açlık grevinde.

Abone ol

ABD, Guantanamo'daki tutsaklar arasında yayılan açlık greviyle başa çıkabilmek için, üsse ek sağlık görevlileri gönderdi.

Sözcü Yarbay Samuel House, üsse geçen hafta sonu 40 kadar hemşire ve uzman personel gönderildiğini söyledi.

Sözcü ayrıca kamptaki 166 tutsaktan, 100'ünün şu anda açlık grevinde olduğunu, bunların 21'inin de zorla beslendiğini belirtti.

Tutsaklar, süresiz kampta tutulmalarını protesto ediyor. Çoğu herhangi bir suçlama yöneltilmeden yıllardır Guantanamo'da tutuluyor.

Açlık grevleri geçen Şubat ayında başladı ve son haftalarda iyice yayıldı.

Guantanamo'da sık sık açlık grevleri yapılıyordu. Ancak bu seferki en uzun ve en yaygın eylem oldu.

Guantanamo'daki yetkililer, hücrelerdeki arama sırasında Kuran'a saygısızlık edildiği için böyle bir eylemin başladığı yolundaki iddiaları reddediyor.

13 Nisan'da tutsakların, ortak alanlardaki güvenlik kameralarını engellemeleri ve camları kapatmaları nedeniyle şiddet olayları yaşanmıştı.

Guantanamo'daki 100'e yakın tutsağın salıverilmesi kararlaştırıldı. Ancak Kongre'nin koyduğu kısıtlamalar ve tutsakların memleketlerine gönderilmesi durumunda kötü muamele görebilecekleri kaygısı nedeniyle serbest bırakılmadılar.

ABD yönetimi 11 Eylül saldırılarından sonra terör suçlamasıyla yakaladığı şüphelileri bu üste tutmaya başlamıştı.