BIST 10.755
DOLAR 32,24
EURO 34,88
ALTIN 2.424,88
HABER /  DÜNYA

Guantanamo’daki işkence filmi

İnsan Hakları Örgütü Reprieve öncülüğünde yönetmen Asif Kapadia tarafından çekilen kısa filmde Guantanamo’da açlık grevi yapan mahkumlara zo...

Abone ol

İnsan Hakları Örgütü Reprieve öncülüğünde yönetmen Asif Kapadia tarafından çekilen kısa filmde Guantanamo’da açlık grevi yapan mahkumlara zorla yemek yedirme metodu ünlü aktör ve rep sanatçısı Yasiin Bey tarafından canlandırıldı.
Kısa film Guantanamo’da açlık grevi yapan tutukluların sorunlarını dile getirmek için çekilirken filmde Guantanamo’da mahkumlara uygulandığı iddia edilen şekilde Yasiin Bey’in burnundan tüp sokularak besin verilme işlemi yapıldı. Videoda Guantanamo’da açlık grevi yapan 120 mahkumdan 40’ına bu işlemin uygulandığı belirtilirken günde 2 kez yapılan besin verme işleminin her birinin 2 saat sürdüğü ifade ediliyor. Besin verme işlemi öncesi mahkumlar bir sandalyeye zincir ve kelepçelerle elleri, ayakları ve başından bağlanıyor. Daha sonra görevli askerler hazırladıkları tüpleri mahkumun burnundan sokarak işlemi gerçekleştiriyor.
Reprieve’nin strateji direktörü Cori Crider mahkum olan insanların neler yaşadıklarını göz önüne çıkarmak istediklerini ifade ederek, “Bu fikir sadece orada neler olduğu ve o insanların neler yaşadığı gerçeğini görmek için yapıldı. Fotoğraflarının çekilmesi ve röportaj yapılması yasaklandı. Tıpkı siz gazeteciler gibi bizler orada görmezden gelindik” şeklinde konuştu. Pentagon sözcüsü Yarbay Todd Breasseale ise açıklamasında yapılan kısa filmin bir tiyatrodan ibaret olduğunu ve bu tarz şeylere yorum yapmadıklarını belirterek, “Yasiin Bey bir oyuncu ve ben böyle bir olaya tanık olmadım. Dolayısıyla bu video hakkında yorum yapamam” şeklinde konuştu.
(İHA)