BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 35,00
ALTIN 2.498,18
HABER /  POLİTİKA

Financial Times Erdoğan'ı kızdıracak

Financial Times gazetesi Mısır'daki liberal hareket ile Türkiye'deki hükümet karşıtı protesto gösterilerini değerlendiren bir makale yayımladı.

Abone ol

"Özgürlük ile demokrasi birbirine düşman olabilir" başlığını taşıyan makalede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için "seçimle işbaşına gelmiş otoriter içgüdülü popülist" sıfatı kullanılıyor.

Mısır'daki olaylardan yola çıkarak Financial Times gazetesinde bir makale yazan Gideon Rachman, demokrasi ve özgürlüğün her zaman birbirlerini tamamlayan şeyler olmayacağını öne sürüyor.

Mısır'daki liberallerin, demokratik seçimlerle başa geçen Mursi hükümetinin askerler tarafından devrilmesini onu başlıca reformlara tehdit olarak gördüklerinden desteklediklerini aktarıyor.

Müslüman Kardeşler'in basına baskı oluşturduğunu, kadınların ve azınlıkların haklarını korumadığını ve topluma gittikçe daha da İslamcı bir ton aşıladığını kabul ediyor Rachman. Ona göre Mısır'da korkulan şey, Müslüman Kardeşler'in seçilmesini sağlayan reformları, seçmenden değil de Tanrı'dan emir aldığını düşünen bir partinin koruyamayacağıydı.

SORUNUN BİR KISMI ELİTLERİN OY ÜSTÜNLÜĞÜNE YENİK DÜŞMESİNDEN KAYNAKLANIYOR

Müslüman Kardeşler gibi, AK Parti'nin de liberallerin şikayetlerine seçimle alınan yetkiyi göstererek karşılık verdiğini belirten Financial Times, Rusya'da, Tayland'da, Türkiye'de ve Mısır'da sorunun bir kısmının göreceli olarak varlıklı ve eğitimli kentsel elitin ülkenin geri kalanının oy üstünlüğüne yenik düşmesinden kaynaklandığını ileri sürüyor.

ERDOĞAN KUVVETLİ EKONOMİK BAŞARILARA İMZA ATTI

Rachman makalesine şöyle devam ediyor:

"Bu sorun Mısır'a özgün değil. Türkiye'de de laik kesim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'yi protesto ediyor. Müslüman Kardeşler'in aksine Erdoğan kuvvetli ekonomik başarılara imza attı.

İSTANBUL'DAKİ ŞİKAYETLER KAHİRE'DEKİLERDEN ÇOK FARKLI DEĞİL

Ama İstanbul'da dile getirilen şikâyetler Kahire'dekilerden çok farklı değil. Protestocular, hükümetin temel hakları kısıtladığını, yargıyı baltaladığını, gazetecileri korkuttuğunu ve laik Türklerin özgürlüklerini tehdit eden bir İslamcı politika izlediğini söylüyor.

ERDOĞAN KÖYLERDE YAŞAYAN HALKA ODAKLANIYOR, ORTA SINIFI ÇİĞNİYOR

Tıpkı Müslüman Kardeşler gibi AKP de şikayetlere seçimlerde aldığı oy oranıyla cevap veriyor. (…) Vladimir Putin veya Recep Tayyip Erdoğan gibi otoriter hislere sahip popülistler başa geçtikten sonra köylerde yaşayan 'gerçek halka' odaklanıp orta sınıfın değer verdiği özgürlükleri çiğneyebiliyor.

SEÇİM HAKKI İLK DEĞİL SON

Bu tür hareketler Batı'da özgürlüklerin seçimden geldiği varsayımını çürütüyor. Aslında Batı'nın kendi geçmişine bakacak olursak seçim hakkının ilk değil son geldiğini görürüz."