BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Grand Cherokee asfalta da çok iyi

Dünyada bu tür araçlara isim haline gelen Jeep, mazisi 13 yıl geriye dayanan Grand Cherokee’yi baştan sona değiştirdi. İşte arazi ortamında Cehokke'nin ilk sınavı.

Abone ol

İtalya’nın Toscana bölgesindeki uluslararası test sürüşünde Grand Cherokee’yi yol şartlarında ve özel olarak hazırlanan ‘arazi’ ortamında kullandık.

Mayıs ayı sonunda 5.7 benzinli Hemi motor versiyonuyla Türkiye’ye ithal edilmeye başlanacak olan Grand Cherokee’nin dizel versiyonu ise Haziran ayı sonunda yollara çıkacak. Henüz fiyatları belli olmamakla birlikte yeni modelin fiyatlarının eski modelden yüzde 4-5 fazla olması (80 bin Euro’dan başlaması) bekleniyor. Jeep yöneticileri arazi kullanımındaki başarısıyla öne çıkan Grand Cherokee’yi gelen müşteri talepleri doğrultusunda asfalt-yol kullanımına da ağırlık verecek şekilde geliştirdiklerini dile getiriyor.

Yine ‘aracın görünümü ve boyutları tam yerinde’ diyen müşteri taleplerine bağlı kalarak aracın dış boyutlarıyla fazla oynanmamış(14 cm uzama var), sadece daha iyi yol tutması için ön ve arka aksların arası biraz daha uzatılmış. Dış tasarımı tamamen yenilenen Grand Cherooke’nin kaputu biraz daha yükseltilirken, kapı yüksekliği de arttırılmış. Bir başka deyişle yan cam alanları azaltılmış. Yine tamamen değişen iç mekanda daha keskin çizgilere sahip kokpit dikkat çekiyor. Mercedes’in koltuk sisteminin kullanıldığı oturma alanlarında konfor ve ergonomi arttırılmış.

Aracın ‘ağır’ arazi ortamına geçişi ise artık vites kolunun yanındaki küçük elektronik bir butonla sağlanıyor. Grand Cherokee’lerde ilk kez kullanılan yeni 5 vites otomatik şanzıman da, sürüş kolaylığı getiriyor. Araçta yeni nesil olarak uygulanmaya başlayan Quadra-trac II ve Quadra-Drive II 4x4 sistemleri nehir, bataklık geçişi gibi zor arazi şartlarında kendini gösteriyor. Grand Cherokee’de bilinen güvenlik sistemlerinin yanısıra devrilmeyi önleme programı, su geçirmez bagaj gibi özellikler yer alıyor.

DaimlerChyrsler’in ürettiği yeni kuşak 218 beygir gücündeki 3.0 CRD dizel motor versiyonu ilk kez Grand Cherokee’de kullanılıyor. Türkiye’deki satışlarda da bu motor versiyonu ağırlıklı olacak. Grand Cherokee’nin en yakın rakipleri ise BMW X5, VW Touareg ve Volvo XC 90 gibi modellerden oluşuyor.

Haber: Memduh Taşlıcalı
Kaynak: