BIST 9.711
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,88
HABER /  SAĞLIK

Gözyaşı kanal tıkanıklığı nedir tehlikesi var mıdır?

Gözyaşı kanal tıkanıklıkları öküloplastinin ilgi alanına giren konulardan bir tanesidir. Peki tedavi yöntemleri nelerdir? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, cevapla.tv izleyenleri için anlattı.

Abone ol

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, gözyaşı kanal tıkanıklığını şöyle anlattı: "Gözyaşı kanal tıkanıklıkları yine öküloplastinin ilgi alanına giren konulardan bir tanesidir. Gözyaşı bezleri ve kullanılan gözyaşının tahliye edildiği sistem de bizim çok ilgilendiğimiz durumlardan bir tanesidir."

"Gözyaşı gözler için çok önemli bir yapıdır. Göz tarafından kullanıldıktan sonra işi bittiğinde atıldığı sistem gözyaşı kanal sistemi dediğimiz yerdir. Yani burası bir tahliye mekanizmasıdır. Zaman zaman bu sistemde tıkanıklıklar ortaya çıkabiliyor. Bu bazen doğuştan da olabiliyor. Bu durumda 1 yaş civarına kadar masaj, pansuman veya enfeksiyon olduğu durumlarda birtakım damlalar ile tedavi edilir. 1 yaş civarında hala açılmıyorsa son dolama dediğimiz yöntemle gözyaşı kanallarını çok ciddi bir cerrahi işlem yapmadan o iş için özel sondalarla girerek açıp çıkabiliyoruz."

"Çocuklarda bu konu önemlidir. Diğer taraftan ilerleyen yaşlarda da gözyaşı kanalları tıkanabiliyor. Gözyaşının çevresindeki her şey uçuşan toz, toprak ve geçirdiğimiz enfeksiyonlar, kullandığımız ilaçlar, kozmetikler bu kanalları kapatabiliyor. Böyle durumlarda tıkanıklığın nerde olduğu bizim açımızdan önemlidir ve buna göre bir tedavi yöntemi kullanılmalıdır. Tıkalı bir gözyaşı kanalı demek bütün atılan gözyaşının iltihaplı bir şekilde sürekli gözün içerisine geri dönmesi demektir. Bu da üst üste enfeksiyonları getirir ve göz sağlığı açısından ciddi bir tehlikedir."