BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.396,04
HABER /  GÜNCEL

Goran Haciç Lahey'e gönderiliyor

Eski Yugoslavya'daki savaş suçlarının son firarisi Goran Haciç'i de yakalayan Sırp hükümeti, eski komutanı Lahey'deki uluslararası mahkemeye bugün sevkediyor.

Abone ol

Sırp yetkililer, eski Yugoslavya'nın parçalandığı dönemde savaş suçları işlediği iddia edilen son firari Goran Haciç'i Lahey'deki BM mahkemesine göndermeye hazırlanıyor.

Yedi yıldır firarda olan Haciç geçen çarşamba günü ele geçirilmişti.

Kendisini Lahey'e götürecek uçağa binmeden önce, Goran Haciç'in Sırbistan'ın kuzeyinde hasta annesini ziyaret etmesine izin verildi.

Belgrat'taki BBC muhabiri, son firariyi de yakalayıp Lahey'e gönderen Sırp hükümetinin Avrupa Birliği'ne üyelik hedefinde belirleyici bir dönüm noktasını aştığını söylüyor.

2004 yılında resmen suçlandıktan sonra kayıplara karışan Haciç, 1991-1995 yılları arasında Hırvatistan'da işlenen katliamlar ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle aranıyordu.

Hırvatistan'ın doğusundaki Sırpları komuta eden Haciç, yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Goran Haciç, 1992 ile 1993 yılları arasında Hırvatistan'da ilan ettikleri "Krayina Sırp Cumhuriyeti"nin de liderliğini yapmıştı.

Haciç hakkında "siyasi, dini ve ırksal farklılıklar nedeniyle işkence yapmak, cinayet, zulüm, zorla yerinden etme" gibi 14 ayrı suçlama bulunuyor.

Haciç, ele geçirdikten sonra Vukovar kasabasında 300 kişinin öldürülmesi ve 20 bin kişinin tehcir edilmesiyle de ilgili olarak suçlanıyor.

Savaş sırasında Hırvatistan'da 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Savaş suçlusu olarak aranan Bosnalı Sırpların askeri komutanı Ratko Mladiç, iki aydan kısa süre önce yakalanmıştı.

Bunun ardından BM'nin Lahey'deki Yugoslavya için kurduğu özel savaş suçları mahkemesinin 161 şüpheliden oluşan, 'en çok arananlar' listesinde sadece Haciç kalmıştı.