BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,12
ALTIN 2.507,41
HABER /  GÜNCEL

GOPta aşure bereketi

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, Aşure Günü’nü 8 ayrı noktada Gaziosmanpaşalılar ile birlikte kutladı..

Abone ol

Gaziosmanpaşa Belediyesi, İslam dünyasında kutsal aylardan birisi olarak kabul edilen Muharrem Ayı’nın 10’uncu gününde gerçekleştirilen Aşure Günü’nü 8 ayrı noktada Gaziosmanpaşalılar ile birlikte kutladı..

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, Aşure Günü nün bizleri bir araya getiren kutsal günlerden biri olduğunu belirterek, “Nice güzelliklerin ve kurtuluşların, tatlı ve mutlu günlerin başlangıcı olan Aşure gününün İslam Alemine hayırlar getirmesini diliyorum’’ dedi.

İslam dünyasında kutsal aylardan birisi olarak kabul edilen Muharrem Ayı’nın 10’uncu gününde gerçekleştirilen Aşure Günü Gaziosmanpaşa’da 8 ayrı noktada aşure dağıtılarak kutlandı. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin Aşure Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı, Küçükköy Merkez Camii Önü, Sultançiftliği Merkez Camii Önü, Yıldıztabya Dörtyol Camii Önü, 500 Evler Caddesi Berat Camii Önü, K.Karabekir Mah.Valide Camii Önü, Karadeniz Mah. Muhtarlık Önü ve Şemsipaşa Mah. Sokollu M. Paşa Caddesinde kurduğu aşure dağıtım noktalarına Gaziosmanpaşalılar yoğun ilgi gösterdi.

GOP Belediyesi tarafından Aşure Günü’nde 10 bin kişilik aşure dağıtımı gerçekleştirildi. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol ve yardımcılarının da katıldığı Cumhuriyet Meydanındaki dağıtımı çok sayıda Gaziosmanpaşalı katıldı. Buradaki dağıtımı başlatan
GOP Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, İslam dünyası için kutsal sayılan bu günde, Gaziosmanpaşalılar ile birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Erol, “Aşure günü bizi bir araya getiren güzel günlerden birisidir. Nice güzelliklerin ve kurtuluşların, tatlı ve mutlu günlerin başlangıcı olan Aşure gününde hepimiz sevgi ve dostluk bağlarımızı geliştirelim.. Ayırım yapmadan herkese iyilik yapmanın, faydalı olmanın, yollarını arayalım. Hayırlar yapmayı, dualar etmeyi, fakir fukaranın yardımına koşmayı unutmayalım. Sadakalar verelim. Birbirimize hayır dualar edelim’’dedi. Dağıtıma AK Parti Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Av. İsmail Ergüneş ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

AŞURE GELENEĞİ

Dini halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşure, aynı zamanda Muharrem'in 10. günü başlamak üzere daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip, dağıtılan bir tatlının adı. Aşure, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda da pişirilen önemli bir yiyecek. Helvacılar nezaretindeki aşçılar ve kiler ağaları tarafından hazırlanan aşure, Muharrem ayının 10. gününden itibaren “aşure testisi” adı verilen özel kaplarla saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılıyor. Anadolu'da zengin aileler ve esnaf teşkilatları tarafından pişirilen aşure, sebilciler ve halkın katıldığı törenlerle dağıtılıyor, bazı bölgelerde ise aşure dağıtımından sonra kurban kesiliyor. Bugün de aşure orucu tutmak ve dağıtmak yaşatılan bir gelenek olarak gözleniyor.