BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Google'ın başını ağrıtabilir

Google’ın yeni gizlilik kuralları, Avrupa ülkelerinin ilgisini çekmiş durumda...

Abone ol

Google’a, Fransa Ulusal Bilişim Özgürlüğü Komisyonu tarafından gönderilen mektupta, yeni gizlilik kurallarıyla ilgili soruşturma başlatılacağı ve konuya ilişkin bazı sorular sorulacağı yazılmakta.

Ocak’ta gizlilik koşullarını güncelleyeceğini duyuran Google, 60 farklı servisi için geçerli olan koşulları, yalnızca tek bir çatıda toplamış ve kullanıcılarının bu şartları kabul etmesini şart koşmuştu.

Bu yeni gizlilik anlaşmasının en çok tepki çeken yanı ise, Google’ın bireysel kullanıcılarının verilerini bir veritabanında toplayabilecek olmasıydı. Google bunun, “daha iyi arama sonuçları için” olduğunu belirtse de, pek çok kullanıcı bundan rahatsız olmuştu.

Değişikliklerin 1 Mart’ta uygulanması bekleniyor. Bu nedenle, komisyon, Google’ı, değişikliğin tarihini erteletmesi ricasında bulunmuş ancak olumsuz cevap almıştı.

Fakat Google, mahkemelerin sorularına hazırlıklı olduğunu ve bilgi mahremiyetini her zaman olduğu gibi en üst düzeyde koruyacaklarını belirtti.

Bunun yine de Avrupa’da bulunan mahkemelerini memnun etmeyeceği ortada. Çünkü Yahoo, Facebook, Google gibi kullanıcı verisi depolayarak, reklam üzerinden para kazanan siteler, kullancıya bu verilerin depolanıp depolanamayacağını sormak zorunda.

Ayrıca, kullanıcılara, istedikleri takdirde, sitelerin ellerinde bulunan veriyi silme zorunluluğu getiriyor bu yasalar. Türkiye’de ise böyle bir yasa ve benzerleri bulunmamakta.