BIST 10.102
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.411,65
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Google'ı yere serecek dev birleşme

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri, adil olmayan uygulamaları nedeniyle Google'a karşı birleştiler.

Abone ol

Microsoft öncülüğünde bir grup teknoloji firması, Avrupalı yetkililere Google'ın akıllı telefon pazarında adil olmayan uygulamaları konusunda incelemeye tabi tutulmasını istediler.

Aralarında Microsoft, Nokia, Expedia, TripAdvisor ve Oracle gibi teknoloji devlerinin bulunduğu 17 teknoloji şirketi, Google'ın Android işletim sistemi ile adaletsiz bir şekilde hareket ettiğini savundular.

Brüksel merkezli FairSearch'den Thomas Vinje, sektörde rekabeti ve innaovasyonu korumak amacıyla komisyondan bir an önce harekete geçmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Vinje, harekete geçmede yaşanacak herhangi bir başarısızlığın Google'ın Android işletim sistemi tarafından domine edilen mobil platforma ilişkin yaptığı ihlalleri sürdüreceğini dile getirdi.

Fairsearch'in komisyona ilettiği şikayette, internet devinin operatörleri Maps ve Youtube gibi uygulamaları kullanmaya zorladığı iddia ediliyor.

YÜZDE 70'İ GOOGLE'DA

Google'ın Android işletim sisteminin akıllı telefonlarlar arasında baskın durumda olduğu, 2012 sonunda yüzde 70 paya sahip olurken, mobilde reklam tarafında payının yüzde 96 olduğu kaydediliyor.

Google Sözcüsü Sky News'a yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu ile işbirliği içinde çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

6 FARKLI KURUM SORUŞTURMA AÇMIŞTI

Geçtiğimiz hafta Avrupa'da 6 farklı kurum özel yaşamın korunması ile ilgili olarak Google'a soruşturma açmıştı. Google'ın kullanıcılarının kişisel verilerini yasadışı olarak kullandığı iddia ediliyor.

Google'dan beklenen adımların atılmadığını açıklayan İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya ve Hollanda'daki regülatör kurumlar resmi soruşturmaların başladığını açıkladılar.

ABD'li internet devi Google'ın soruşturmalar sonucunda suçlu bulunması durumunda büyük miktarlı cezalarla karşı karşıya kalabilir. Regülatörler, Google'dan kullanıcıların kişisel reklamlarını engellemesini kolaylaştırmasını istiyor. Ayrıca şirketin kişisel verileri hangi şartlarda ve hangi uzunlukta sakladığı konusunda daha şeffaf olması isteniyor.

Wall Street Journal'da yer alan haberde, soruşturma başlatan 6 farklı ülkeden kurumun koordineli çalışarak sürece müdahil olacakları ve Google gibi büyük bir şirketle uğraşmanın Avrupalı ülkelerin ortak irade oluşturma yeteneğini test edeceği kaydedildi.