BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Gökçekin projelerini eleştirdi

Murat Karayalçın rakibi Melih Gökçek'in projelerini eleştirdi. Encümeni Daniş ile ilgili soruları da yanıtladı.

Abone ol

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın, Ankara'nın, hava ve su değerleri ile diğer çevre sorunlarının çözüme kavuşturulması açısından Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) standartlarını yakalayan ilk kenti olacağını belirtti.

Karayalçın, eski CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, çevre alanında uygulayacağı projeleri anlattı.

Ankara'nın yaşanabilir bir kent olması için daha önce açıkladığı sosyal ve kentsel projeleri yeterli görmediğini ifade eden Karayalçın, sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamanın da oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Karayalçın, Ankara'nın havasının karbonsuz olması için kaçak ve niteliksiz kömür kullandırmayacaklarını, konutlarda ısı yalıtımına önem vereceklerini, doğal gazı yaygınlaştıracaklarını ve güvenli kullanılmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Murat Karayalçın, kentin hava ve su değerlerini açık şekilde kamuoyuyla paylaşacaklarını, ''Kızılırmak suyunun Ankara'ya verilmesinin 3 hafta gizlenmesi gibi'' bir davranış içinde olmayacaklarını bildirdi.

Ankara'nın 300 gün güneş alan bir kent olduğuna işaret eden Karayalçın, güneş enerjisi kullanımına da önem vereceklerini söyledi.

Ayrıca, Mogan ve Eymir gölleri ile İmrahor Vadisi'nin ekolojik yapıları açısından Ankara'nın nefes aldığı yerler olduğuna dikkati çeken Karayalçın, bu yerleri bütün olarak ele alıp koruyacaklarını kaydetti. Karayalçın, kentin tarımsal alanlarının, su kaynaklarının korunmasının önemine de değinerek, ''İmar ve Çevre Danışma Kurulu'' oluşturup, imar planlarını çevrenin korunmasını göz önünde bulundurarak yapacaklarını anlattı.

Karayalçın, kentin yeşil dokusunun zenginleştirileceğini, AOÇ'de kent ormanı kuracaklarını, Ankara Çayı'nın arıtılacağını, Hatip Çayı Vadisi'nin düzenleneceğini, Mamak'taki çöplüğün kaldırılacağını, sokak hayvanları sorununun ortadan kaldırılması için 5 bin köpek kapasiteli 3 büyük barınak yapacaklarını da bildirdi.

Karayalçın, ''Ankara, çevre konuları açısından Türkiye'nin, AB standartlarını yakalayan ilk kenti olacak'' dedi.

GÖKÇEK'İN PROJELERİNE ELEŞTİRİ

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karayalçın, Encümeni Daniş üyesi olup olmadığına ilişkin soruya, buraya üye olmadığı, buradan herhangi bir çağrı da almadığı yanıtını verdi.

Karayalçın, eskiden devletin üst makamlarında görev yapmış kişilerin bir araya gelerek Türkiye'nin gündemdeki sorunlarını değerlendirip, mevcut yöneticilere görüşlerini aktarmalarının rahatsız olunacak bir durum olmadığını belirtti.

Bir araştırma şirketi tarafından yapılan ve bugün bazı gazetelerde yer alan anketle ilgili soru üzerine Karayalçın, ''Bunu Ankaralıların sağduyulu değerlendirmesi olarak görüyorum. Benim için asıl olan Ankaralıların gözlerinde parlayan ışıltıdır. Ben bunu görüyorum. Benim için daha önemli anket budur'' diye konuştu.

Karayalçın, bir başka gazetecinin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, Disneyland ve Hayvanat Bahçesi projelerini nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusu üzerine, ''Üç dönem belediye başkanlığı yapmış birinin ufkunu bu projelerle ortaya koymasını'' eleştirdi.

Metroların tamamlanamadığını, Gerede projesinin yapılamadığını, kent için alternatif enerji kaynaklarının değerlendirilmediğini kaydeden Karayalçın, şöyle konuştu:

''Ben, öncelikle yapılması gereken ancak yapılamayan projeler için Ankaralılardan özür dilenmesini beklerdim. Kaynaklar sınırlı. Sınırlı kaynakların iyi değerlendirilmesi için çok sayıda proje ortaya konulmalı. Ankara bu haldeyken sadece 'Disneyland yapacağım' demek traji komiktir. Benim öncelikli projem Kızılırmak suyunun arıtılması, Gerede projesi ve metro hatlarının tamamlanması olacaktır.''

Karayalçın, seçim sonuçlarıyla ilgili başka bir soru üzerine de sandıktan sevgi, dürüstlük ve saydamlığın çıkacağını söyledi.

Öte yandan, toplantıda, Greenpeace tarafından hazırlanan ve iklim değişikliğinin nedenlerinin ortadan kaldırılmasına dönük projelerin desteklenmesini öngören ''Güneş İçin Belediye Başkanları Bildirgesi''ni imzalayan Karayalçın, toplantıyı izleyen basın mensupları ile partililerin ''Sevgililer Günü''nü kutladı ve gül verdi.