BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Gökçeki fena yerden vurdu

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan müthiş iddia. Gökçek'in ödediği ve Ergenekon Dosyasında yer alan bir belgeyi sordu...

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında ileri sürdüğü iddiaları düello sırasında yaşanan gerginlik nedeniyle tam olarak anlatamadı. Kılıçdaroğlu TBMM’de Parlamento Muhabirleri'nin yeni açılan açık ofisini ziyaret ederek, yarım kalan iddialarını burada tamamladı.

 ERGENEKONDAKİ GÖKÇEK BELGESİ

Kılıçdaroğlu, burada müthiş bir iddia ortaya attı. Ve tartışmaya bir de Ergenekon dosyasında yer alan belgeyi kattı. Kılıçdaroğlu, sayaç ile ilgili iddialarına yanıt vermeyen Melih Gökçek’in, hiç olmazsa ergenekon dosyasına giren söz konusu belgeye yanıt vermesini istedi.  Kılıçdaroğlu, “Gökçek’in Ergenokon’da ortaya çıkan bir fatura ödemesi var. Nerede Ergenekon dosyasında Melih Gökçek’in ödediği 354 milyarlık bir fatura var. Bunu nereden ödedi? Hizmet alımı faturası. Sesar isimli bir danışmanlık firmasından. Hizmet alımı. Ergenokon dosyasında yer alıyor. Bunu açıklamalı” dedi.  

 

Kılıçdaroğlu, düelloda dile getiremediği iddilarını yenilemek istediğini belirterek, şunları söyledi:

 

Benim iddialarım şunlardı:

 

-FAHİŞ FİYAT: Sayın gökçek dünyada hiçbir belediye başkanını almadığı kadar yüksek parayla doğalgaz sayacı aldı. 224. 5 Avro ön ödemeli sayaçların Ankaralılara faturası 138 milyon dolar. Gökçek’e ısrarla sordum bu fiyattan herhangi bir ülkede bir başkan sayaç aldı mı almadı mı diye. Ama bu sorunun yanıtı yok.

 

- 150 DOLAR EK ÖDEME: İkinci nokta, aboneliğini yenileyenlerden 2004 yılı içinde 150 dolar açıktan para aldı EPDK bunun iadesine karar verdi. Gökçek, ‘dava açanlarda öderim’ diyor. Ego hukuk müşavirliği de bu 150 dolarların aboneden alınmaması gerektiğini söylüyor. Bu ödemeler kimlere yapılacak. Belli değil. O liste sadece EGO’da var.

 

-HAKSIZ TAHSİLAT: 1 milyon metreküpün üstünde tüketim yapanlar var. Bunlardan 4. 712 milyon lira fazla doğalgaz parası alındı. EPDK, bu paranın da geri ödenmesini istiyor. Öğrenci yurtları, tıp merkezleri, rehabilatasyon merkezleri var. Hangi gerekçe ile 14 trilyon parayı fazla alırsınız? Bir başkanın görevi beldenin çıkarlarını korumaktır. Amir hüküm bu. Korumazsa o yasaya aykırı davranıyor demektir. Gökçek’in durumu da budur.

 

-800 BİN KİŞİDEN FAZLA ALIM:  Bir başka iddiam ise 800 bin kişiden Ankaralıdan fazla bedel almış. Bu konuda da EPDK bu paranın iadesini istiyor. Ama Gökçek seçimlerden sonra ödeyeceğini söylüyor. Niçin?

 

- PİL PARASI: Bir başka önemli iddiam da doğalgaz sayaçlarında en yüksek fiyatı nedeniyle uluslar arası piyasalarda Ankara fiyatı denilen sayaçlara sürekli pil takılıyor. Bu pillerin bedelinin tüketiciye yansımaması gerek. Ama alıyor. Yaklaşık 10 trilyon. Bunun da iadesi gerekiyor ama ödemiyor.

 

SORMAK İSTEDİM AMA

İddialarını sıralayan ve “Ben bunları sormak istedim. Ama Gökçek başka yönlere çekti. Anlatamadım. Ankara halkı soyuluyor” diyen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Türkiye’de hangi başkan bu sayaçları 300 dolara satıyor. İstanbul 190, İzmir 180, bazı belediyeler abone artsın diye promosyon yapıyor. Belde belediye başkanı vatandaşlarının çıkarını savunurken Gökçek bir firmanın çıkarını savunuyor. O firma bakımı, yenileme için yeni bedeller ödeniyor. Ben bu bedelleri açıklamaya çalışınca sürekli engel oluyor.”

 

RAHATSIZ OLDUM

Düellodaki yananları “Ahlaki olarak rahatsız oldum ama siyaset çok rahatım” diye nitelendiren Kılıçdaroğlu,  168 Avro ile ilgili polemik için ise; “Dilim sürçtüğü için dolar yerine avro dedim. Aynı hatayı Gökçek de yaptı. Ama asıl sonu dil sürtçmesi değil bu paraların nereye gittiği ve kimin nasıl nemalandığı konusudur” dedi.  

 

Düelloya katılmadığı takdirde kendisinin kaçdığına ilişkin bilboordlar yaptıracağını söyleyen Gökçek’in bunun için tahminen 5 trilyon harcaması gerekeceğini de belirten Kılıçdaroğlu, “Gökçek bu parayı nereden ödeyecek. 7-8 milyar aylık alıyor. Konuştuğunu kulağı duymalı. Yoksa bunun kaynağını açıklamalı. Gökçek sayaçtan nemalandı mı nemalanmadı mı? Bunu soracağız elbette…” diye konuştu.  

 

Gökçek ve çocuklarının mal varlığını da açıklamasını isteyen Kılıçdaroğlu, Gökçek’in ilk günden bu yana aynı firma ile çalıştığını eski adı Alfa ve şimdiki adı Elektronet olan firmanın Ankaralılara yüksek fiyattan satılan sayaçlarla nemalanıp, enginleşerek bugün doğalgaz dağımı özelleştirmesini alabilecek duruma geldiğini de anlattı. Konuya maliye Bakanlığı’nın el atması gerektiğini de belirten Kılıçdaroğlu, sadece doğalgaz değil fahiş fiyatla Ankaralılara kömür satıldığını da ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, istifaya davet ettiği Gökçek’e, “Hangi ahlaki durum olmalı ki istifa etsin. Daha ne bekliyor?” diye seslendi.

 

FIRAT SAYGILIYDI

Dengir Mir Mehmet Fırat ve Melih Gökçek ile yaptığı düelloları da karşılaştıran Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

 

“İkisini şöyle karşılaştırabilirimi. Fırat ile uygar bir ortamda tartıştık. Müdahale etmedik ve takdiri halka bıraktık. Ama burada Gökçek iddialarımı anlatma fırsatı vermedi. Sürekli müdahale etti. O kadar ki, Ankara başkanının bu kadar acz içinde kalacağını sanmadım. Ben iddialarımı söylerim Gökçek de uygar bir insan olarak yanıt verir diye bekledim. Düzey çok düşüktü. Fırat düzeyli anlatımda bulundu, saygılıydı. Ama sanıyorum Gökçek ile ilgili değerlendirmeyi yine en iyi sayın Fırat yaptı.”  

 

ADAY OLSUN

Uğur Dündar'ın taraflı olduğu yolundaki Gökçek'in iddalarına katılmadığını da belirten Kılıçradoğlu, Göktçek'in bu iddialar ve düello sonrası adaylık şonsına ilişkin bir soruya da, "Aday olmasını isterim. Dersi Erdoğan değil Ankara halkı versin" dedi.