BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Gökçek paralı otoparktan vazgeç

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık Gökçek'e paralı otopark uygulamasından vazgeç çağrısında bulundu.

Abone ol

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, yakın zaman önce paralı otopark uygulamasının başlatıldığı Bestekar Sokak'tan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e çağrıda bulunarak, "Kendisini bu yanlış uygulamadan vazgeçmeye çağırıyor ve bu çağrıya kulak vereceğini ummak istiyoruz" dedi.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Büyükşehir Belediyesi'nin bazı sokaklarda otopark memurları görevlendirerek paralı otopark haline getirmesinin ne hukuka ne de kamu hizmeti anlayışına uygun olmadığını belirterek, hiçbir ek hizmet üretmeden sokakta her zaman park eden vatandaşlardan ücret talep etmeye kalkmanın bu sokaklarda daha şimdiden gergin bir ortamın oluşmasına kaynaklık ettiğini söyledi.

 Bestekar başta olmak üzere Çankaya'da paralı otopark haline getirilen sokak ve caddelerin genel yapısının alt kat işyeri, üst katlar ise konut şeklinde bir yapılaşma özelliği gösterdiği kaydeden Tanık, "Bu bölgeler 1960'lı yıllardan beri yapılaşmasını tamamlamış bölgelerdir ve buralarda ikamet edenler 50-60 yıldır bölgede yaşayan köklü Ankaralılardır. 50 yıldır arabasını evinin önüne park eden insanlara, bir gün gelip arabanı ücretsiz park edemezsin demek ve onları resmi değnekçilerin tehdit eder bakışları ve davranışları ile yüz yüze bırakmak, bu bölgeden çık git demektir. Sayın Gökçek dahil hiç kimsenin böyle bir şeye hakkı yoktur" dedi.

Paralı otopark haline getirilen cadde ve sokakların tıpkı parklar, yeşil alanlar gibi Büyükşehir'in ya da başka bir kurumun mülkiyeti altında olmayan kamusal niteliği yüksek alanlar olduğuna dikkat çeken Tanık, "Bu bölgelerde uygulanacak özelleştirme uygularının bu gerçeği dikkat alan usul ve esaslara göre gerçekleştirilmesi gerekir. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmet özelleştirmesi kamusal hakların çiğnenmesine yol açan usulsüz bir özelleştirmedir" şeklinde konuştu.
Daha önce Büyükşehir'in çok yüksek rakamlara ulaşan borçları nedeniyle böyle bir uygulamaya yöneldiği kanaatinde olduklarını fakat kendilerine ulaşan bilgilere göre ANFA şirketinin bu alanları araba başına 55 kuruş karşılığında söz konusu şirketlere devretmiş olduğunu öne süren Tanık, "Yani otopark ücretinin 5 TL olduğunu düşünürsek şirketler araba başına 4, 5 TL'yi kendi kasalarına aktarmakta ve Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına çok küçük bir para girmektedir. Bu durumda bu uygulama kamunun otoritesini kullanarak bazı özel kişilere para kazandırmaktan öte bir anlam taşımamaktadır" dedi.

Tanık, paralı otopark uygulamasının elektronik donanım, yazar kasa gibi uygulamaların kullanılmaması nedeniyle gelirlerin vergilendirilmesi konusunda da ciddi eksiklikler taşındığına ilişkin Vergi Dairesi açıklamasını hatırlatarak, kamu eliyle kayıt dışılığın sürdürülüyor olmasının da kabul edilemez bir durum olduğunu vurguladı. Bestekar Sokak, Kavaklıdere, Tunalı Hilmi, Bahçelievler gibi alanlar başta olmak üzere Ankara'nın pek çok sokağının yanlış trafik güvenlik sistemi uygulamalarının kurbanı
olduğuna dikkat çeken Tanık, Ankaralıların her sabah kalktığında trafik sitemine ilişkin yeni bir uygulama ile karşılaşmaktan bıktığını, paralı otopark uygulaması da dahil ulaşım alanında yaşanan pek çok sorunun arkasında Ankara'nın bir master ulaşım planına sahip olmamasından kaynaklandığını söyledi. Tanık, ulaşım master planının en kısa sürede hazırlanması konusunda da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'e bir çağrıda bulunarak "Bu konu artık daha fazla sürüncemeye uğratılmasın" diye seslendi.

Umutlarının Gökçek'in bir an önce bu yanlış uygulamadan vazgeçmesi olduğunu kaydeden Tanık, "Ama öte yandan da konuyla ilgili hukuksal çalışmalarımız tamamlanmak üzeredir. Muhtemelen önümüzdeki hafta içinde bu konuyu yargıya taşımış olacağımızı sanıyorum" dedi.