BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.506,08
HABER /  DÜNYA

Goethe entitüsünden Erdoğan şoku!

Türkiye'de faaliyet gösteren Goethe Enstitü'sü İslam'a yakınlığı ile bilinen Geothe'ye ihanet etti.

Abone ol

Yıllardır Türkiye’de de faaliyet gösteren enstitünün web sayfasındaki yorumda, İslâm tehdit olarak gösterildi. Goethe ise Doğu Batı Divanı’nın önsözünde “Bu eserin yazarı Müslüman olduğunu reddetmez” diye yazmıştı.

İSLÂM TEHDİT, ERDOĞAN SALDIRGAN

Enstitünün web sayfasında yayınlanan siyaset bilimci Dr. Cemal Karakaş’a ait son yorumunda, Türkiye’nin “kusurlu bir demokrasi” olduğu, Başbakan Erdoğan’ın ise “kibirli ve saldırgan bir dil”le durumu daha da kötüleştirdiği görüşü savunuldu.

Sünni İslam ve Türk milliyetçiliğinin “tehdit” unsuru olarak gösterildiği yorumda, yönetimde de bu eğilimlerin hakim olmasıyla ortaya “otoriter baba devlet” olgusunun çıktığı vurgulandı. AK Parti’nin, sistemin kusurlarını kullanarak kendisine yarar sağladığı da aynı yorum yazısında dile getirildi.

“ARAP BAHARI OLABİLİR”MİŞ, “UMUT YENİ HÜKÜMETTE”YMİŞ

AK Parti’nin ve taraftarlarının “dini araçsallaştırdıkları” da iddia edilen yorumda, bu durumun karşıt cepheyi büyüttüğü ve zaman içerisinde bu gelişmelerin Arap Bahar’ına benzer bir sonuca ulaşabileceği kaydedildi.

Emniyet güçlerinin sürekli aşırı güç kullandığı da iddia edilerek, bu durumun karşı kitleyi daha çok birbirine yakınlaştırdığı ifade edildi. Yorumun sonunda, “Türkiye’de yeni bir hükümet umut olacaktır” denildi.

ENSTİTÜ, GOETHE İSMİNE İHANET EDİYOR

Johann Wolfgang von Goethe’den adını yaşatmak üzere kurulan Goethe Enstitüsü, bir yandan ilham aldığı büyük filozofa ihanet ederken, bir yandan da yabancı bir kuruluş olarak faaliyet gösterdiği ülkenin seçilmiş iktidarına saldırılar gerçekleştiriyor.

İslâm’ı tehdit olarak gören enstitü yönetiminin bu düşüncelerine karşılık Goethe, gerçek bir İslâm sevdalısı olarak biliniyor.

BÜYÜK DÜŞÜNÜRÜN İSLAM HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ

Büyük düşünürün İslâm ve Müslümanlık’la ilgili kimi değerlendirmeleri şöyle:

Kur'an'da Musâ'nın dua ettiği gibi dua etmek istiyorum: Ya Rabbi, dar göğsümü genişlet!

 Madem ki İslâm, Allah'a teslim olmak mânâsınadır: Öyle ise hepimiz İslâm'da yaşayıp ölmekteyiz! 

İsa temiz duygu ile düşünürdü Sadece tek Allah'ı sakinlikle; Onu (İsa'yı) Tanrı yapanlar Mukaddes niyetini rencide etti. Ve böylece hak olduğu görülür Muhammed'in başardığı; Yalnız vahdet mefhumu ile o Bütün âleme galip geldi. 

Kur'an'ın ezelden olup olmaması diye bir şüphe beni uğraştırmaz! Kitapların kitabı olduğuna iman ederim. Müslüman olarak bana farz olduğu gibi! 

Hiç kimse Hz. Muhammed'in prensiplerinden daha ileri bir adım atamaz. Avrupa'ya nasip olan bütün başarılara rağmen, bizim konulmuş olan bütün kanunlarımız, İslâm kültürüne göre eksiktir.

Biz Avrupa milletleri medenî imkânlarımıza rağmen Hz. Muhammed'in son basamağına varmış olduğu merdivenin daha ilk basamağındayız.

Şüphe yok ki, hiç kimse bu yarışmada O'nu geçemeyecektir. 

Bu eserin (Doğu Batı Divanı) yazarı Müslüman olduğunu reddetmez."