BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.436,34
HABER /  GÜNCEL

'Göçmenler İngiltere'ye katkıda bulunuyor'

Bir üniversite araştırması, 2000 yılından bu yana İngiltere'ye gelen göçmenlerin kamu bütçesine "önemli" katkıda bulunduğunu, parasal yardım ve sosyal konutlardan yararlanma ihtimalinin İngiltere doğumlu kişilere oranla daha az olduğunu ortaya koydu.

Abone ol

2000 yılından bu yana İngiltere'ye gelen göçmenlerin kamu bütçesine "önemli" katkıda bulunduğu bildirildi.

Londra Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, son yıllarda gelen göçmenlerin parasal yardım alma ve sosyal konutlarda yaşama ihtimalinin İngiltere doğumlu olan kişilere oranla daha az olduğunu ortaya koydu.

Raporu hazırlayan uzmanlar, göçmenlerin devletin olanaklarını "sömürmediğini", tersine "oldukça fazla" katkıda bulunduğunu ifade etti.

İngiltere'de hükümet, sosyal yardım sistemini korumak için katı kurallar uygulamakta haklı olduğunu öne sürüyor.

Bütçe açığını kapatmak için hükümet bir süredir kamu harcamalarında kesinti yapıyor.

İngiltere, işgücü açığı olan alanlarda çalışabilecek kalifiye göçmenler dışında, sosyal yardım sistemi açısından yük oluşturmasını engellemek adına göçmenlerin girişini mümkün olduğunca sınırlamak istiyor.

Üniversite'nin Göç Araştırma ve Analiz Merkezi'nin hazırladığı rapor, 2000'den itibaren İngiltere'ye gelen göçmenlerin sosyal yardım alma ihtimalinin İngilizlere oranla yüzde 45 daha az olduğunu ifade ediyor.

Göçmenler daha fazla vergi ödüyor

Avrupa Birliği'nin 27 ülkesi ile Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn'dan oluşan Avrupa Ekonomik Alanı (AEA)'na dahil ülkelerden gelen göçmenlerin 2011'de vergi yoluyla ekonomiye katkıları, aldıkları sosyal yardımlardan yüzde 34 daha fazla oldu.

AEA dışı ülkelerden gelen göçmenlerde ise bu oran yüzde 2 olarak gerçekleşti.

Araştırma, aynı dönemde İngilizlerin ödedikleri vergilerin aldıkları sosyal yardımlardan yüzde 11 daha az olduğunu ortaya koydu.

1995-2011 arası dönemde AEA dışı ülkelerden gelen göçmenler daha fazla çocuk sahibi olduğu için ödedikleri vergiden daha fazla sosyal yardım aldıkları tespit edildi.

2011'de AEA'dan gelen göçmenlerin yüzde 32'si, AEA dışı ülkelerden gelen göçmenlerinse yüzde 43'ü üniversite mezunuydu.

Rapor yazarlarından Profesör Christian Dustmann, "Bu veriler AEA göçmenlerinin 'sosyal yardım turizmi' yaptıklarına dair iddiaların gerçekle bağlantısı olmadığını gösteriyor." dedi.

Hükümet adına konuşan bir sözcü, "Ekonomiye katkıda bulunmak için buraya gelenleri memnunlukla karşılıyoruz, ama kötüye kullanılmasını engellemek amacıyla sosyal yardım sisteminin bütünlüğünü koruyacak katı kurallar koymakta da kesinlikle haklıyız." dedi.

Bugün yayımlanan rapor ise hükümetin İngiltere'ye göçü azaltma politikasının "gerekli ve etkili bir politika olmadığını" ve İngiltere'nin çalışmak ve okumak için iyi bir ülke imajını sarstığını ifade etti.

2011 yılı nüfus sayımına göre İngiltere ve Galler nüfusunun yüzde 13'ü dışarıdan gelmiş insanlardan oluşuyor.