BIST 10.007
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.440,39
HABER /  DÜNYA

Göç eden Yunanlıların hazinesini aradılar

İstanbul Fatih’te, tarihi bir caminin avlusundaki mezarlıkta kazı yapan define avcıları mahalle sakinlerinin dikkati sonucu amacına ulaşamad...

Abone ol

İstanbul Fatih’te, tarihi bir caminin avlusundaki mezarlıkta kazı yapan define avcıları mahalle sakinlerinin dikkati sonucu amacına ulaşamadı.
Olay, Fatih’teki Mihrişah Hacı Kadın Camii’nde saat 04.00 sıralarında meydana geldi. İddiaya göre, tarihi bir mezar taşının altında gömü olduğu rivayetine inanan define avcısı şüpheliler, gece yarısı camiye gelerek kazı yapmak istedi. Şüpheliler, yakalanmamak için önce cami avlusunu aydınlatan sokak lambalarının kablolarını kesti, ardından güvenlik kameralarının açısını sopayla yukarı çevirdi. Ardından kazma, kürek, çekiç, kazma, murç ve halatlarla işe koyuldu. Tarihi mezarın taşını kaldırmayı başaran şüpheliler kazı yapmaya başladıkları sırada semt sakinlerinin uyanması üzerine beraberlerinde getirdikleri malzemeleri de bırakarak kaçtı.
Olayın ardından durumu polise ihbar eden vatandaşlar yetkililerin yapılan kazı girişimine duyarsız kaldıklarını iddia etti. Gelen polis ekiplerinin olay yerinde inceleme yapmadan geri gittiklerini iddia eden vatandaşlar, şüphelilerin olay yerinde bıraktıkları malzemelerin alınarak inceleme yapılmasını ve yakalanmasını istedi.

MEZAR TAŞLARINA ZARAR VERİYORLAR
Mihrişah Hacı Kadın Camii İdare Heyeti Başkanı Celal Kılıç ise, burada defalarca kazı yapıldığını belirterek şunları söyledi: "Yapılan kazının içinde define arıyorlar ve camimizin tarihi mezar taşlarına zarar veriyorlar. Birkaç defa kazı yaptılar. En son yapılan kazı da bir komiser ve asker kıyafeti giymiş 4 kişi lüks arabalarla gelip kazı yaptı. Biz, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne, Vakıflar Müdürlüğü’ne, Fatih Müftülüğü’ne haber verdik ama hiçbir yetkili gelip bir işlem yapmadı. Bu kazılar öncesinde sokak, cadde ve cami içi aydınlatma sistemlerini keserek kazı yapıyorlar”

“GÖÇ EDEN YUNANLARIN GÖMÜSÜNÜ ARIYORLAR”
Kılıç, burada daha önceden göç eden Yunanistanlı vatandaşların gömü yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buraya polisim diye gelip gömüyü çıkaracağız dediler ama biz kabul etmedik. Bunun üzerine siz ister kabul edin ister etmeyin burayı kazacağız dediler.”
Çevre sakinleri ise “Burada bir şey var ki araştırıyorlar. Boş yere gelip burayı kazımazlar. Biz devletin gelip burada altın arama cihazlarıyla kazı yaparak araştırma yapmasını istiyoruz. Burası Fatih Sultan Mehmet’in ilk kadısının adına yapılmış bir Cami. Camimizin mezar taşları zarar görüyor. Burada ne olduğunu bilmiyoruz fakat araştırılsın” diye konuştu.
(İHA)