BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Göbek deliğinden böbrek taşı alındı

Samsun'da, böbrek taşı şikâyetiyle hastaneye başvuran hastanın göbek deliğinden girilerek 3.5 santimlik taş çıkarıldı.

Abone ol

Samsun'un Vezirköprü Devlet Hastanesi'nde böbrek taşı şikâyetiyle hastaneye başvuran bir hastanın göbek deliğinden girilerek 3.5 santimlik böbrek taşı çıkartıldı.

Türkiye'de ikinci kez yapılan bu operasyonu mecburi hizmetle gittiği Samsun'da genç bir doktor gerçekleştirdi. Ameliyatın ardından hastasında hiç iz kalmazken Dr. Mehmet Çetinkaya bu yöntemi kitaplardan bakarak gerçekleştirdiğini söyledi. Vezirköprü Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Çetinkaya, iki yıl önce buraya mecburi hizmetle ürolog olarak atandı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde doktor oldu, uzmanlığını tamamladıktan sonra mecburi hizmetle Samsun Vezirköprü Devlet Hastanesi'ne atandı.

TÜRKİYE'DE İKİNCİ KEZ

Kapalı yani laparoskopik ameliyatlar konusunda Cerrahpaşa'da eğitim alan genç doktor, bunları ilk kez Samsun'da uygulamaya başladı. Küçük deliklerden 3-4 minik kesiden böbrek taşı çıkartma operasyonları gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl katıldığı kongrede göbek deliğinden böbrek taşı çıkartma bildirisini okuyunca ilgisini çekti. Hastalarda iz kalmıyordu. Ancak Türkiye'de bugüne kadar tek bir uygulama yapılmıştı. Bakırköy Devlet Hastanesi'nde yapılan çalışmayı inceledi. Hasta operasyondan sonra 10 gün hastanede kalmak zorundaydı. Geçen ay 78 yaşında bir hasta yoğun ağrılarla kendisine başvurdu. 3.5 santimlik bir böbrek taşı olduğu saptandı önlerinde iki yöntem vardı. Açık ameliyatla bu taş çıkartılabilirdi ya da göbeğinin bulunduğu yere birkaç delik açılarak taş temizlenebilirdi. Ancak hasta yaşlı olduğu için daha sonrasında hastanede yatma süresi uzayabilirdi. Yaşlı hastaların hastanede yatma sürelerinin uzaması, sağlıklarını tehdit edebiliyordu.

SUNUMA HAZIRLANIYOR

Bu hastasının göbek deliğinden ameliyatı yapmaya karar verdi. Teknik son derece yeni olduğu için bu operasyona iki doktorun katılması gerekiyordu. Tıp fakültesinden ürolog arkadaşı Kastamonu Devlet Hastanesi'nde mecburi hizmette bulunuyordu. Ona haber verdi. Kongre notlarını çalıştılar, kitaplardan yöntemin nasıl uygulanabileceğini incelediler. 3 saatlik operasyonla hastada hiç iz kalmadan 3.5 santimlik böbrek taşı çıkartıldı. Şimdi mecburi hizmetle geldiği Samsun'da tıp literatürüne girmek için vakasının sunumunu yapmaya hazırlanıyor.

78 YAŞINDAKİ HASTA AYNI GÜN YÜRÜDÜ

Opr. Dr. Mehmet Çetinkaya, yaklaşık 3 saat süren operasyonla böbrekteki taşı hastanın göbek deliğinden aldı. 78 yaşındaki hasta aynı gün ayağa kalkıp, yürüdü. 3 gün sonra da taburcu edildi.