BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.384,64
HABER /  GÜNCEL

Gizli tanığın kod adı Dilovası

Ergenekon'u iki kilit tanık çökertti. Birinin kod adı Dilovası, diğerinin ki İsmet... Öyle ifadeler verdiler ki Ergenekon darmadağın oldu.

Abone ol

Erenekon soruşturmasının ilk etabını tamamlayan savcıların dün mahkemeye sunduğu 2455 sayfalık iddianamede çok sayıda gizli tanık dinlendi. Bunlardan bazılarına kod adı olarak numaralar, bazılarına ise isim verildi.

“Tanık İsmet” ve “Tanık Dilovası” kod adlı gizli tanıkların verdiği ifadeler, Türkiye’yi sarsacak nitelikte. Tanığa “Dilovası” kodunun, Gebze’deki olaylarla ilgili bilgiler aktarması nedeniyle verildi.

Tanık Dilovası, tutuklu bulunan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün bir dönem çalıştığı Kocaeli bölgesindeki faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi.

23 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı Gazi olaylarından Hamlemitoğlu suikastına, bir dönem Türkiye dünya gündemini meşgul eden cezaevlerindeki ölüm oruçlarına ve Ölüm Üçgeni olarak adlandırılan Sapanca Hendek Düzce çevresindeki infazlara kadar çok önemli konulara değiniliyor.

ÇETE, TERÖR ÖRGÜTLERİYLE İLİŞKİDE

İddianamade ayrıca Hizbullah, TİT ve DHKP/C gibi kanlı eylemlere imza atan yasadışı terör örgütlerininin Ergenekon bağlantılarına da dikkat çekiliyor. Buna göre örgüt mensupları, Ergenekon örgütü tarafından taşeron olarak kullanıldı. Türk İntikam Tugayı'nın anlatıldığı iddianamede diğer eylemlere de yer verildi.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan en az 17 gizli tanık bulunuyor. Bunlardan özellikle 'İsmet' ve 'Dilovası' kod adı verilen iki tanığın anlattıkları Türkiye'yi sarsacak türden iddiaları da beraberinde getirdi. 'Dilovası' kod adıyla anılan gizli tanığa bu ismin, Gebze'deki olaylarla ilgili çok önemli bilgiler aktarması nedeniyle verildiği ifade edildi. 'Tanık Dilovası, Veli Küçük'ün bir dönem çalıştığı Kocaeli bölgesindeki faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi.

PERİNÇEK VE KÜÇÜK YÖNETİCİ

İddianamede, İşçi Partisi Başkanı Doğu Perinçek ile Veli Küçük dışında başka yöneticiler olduğu da öğrenildi. Kod adı verilen gizli tanıklardan " Tanık Dilovası" ve "Tanık İsmet"'in ifadelerinin Türkiye'yi sarsacak nitelikte olduğu öne sürüldü.

Soruşturma çerçevesinde açıklamalarıyla yankı uyandıran eski gazeteci Tuncay Güney'in Ergenekon dosyasında zanlı olarak yer aldığı öğrenildi. Tanık olarak ifade vermek üzere hazır olduğunu defalarca açıklayan Güney hakkında, sığınma talebinde bulunmaması için 'yakalama kararı'nın çıkarılmadığı öğrenildi.