BIST 9.718
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.431,11
HABER /  GÜNCEL

Gezi Parkı protestolarına müdahaleye karşı grev kararı

KESK ve DİSK konfederasyonları ve üç meslek örgütü bir gün süresince iş bırakıyor.

Abone ol

İki konfederasyon ve üç birlik Gezi Parkı eylemlerine polisin müdahalesine karşı greve bugün bir günlük greve gidiyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu KESK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği TMMOB, Türk Tabipleri Birliği TTB ve Türk Diş Hekimleri Birliği TDB dün yaptıkları toplantının sonucunda 17 Haziran iş bırakma kararı .

Gezi Parkı'nın Cumartesi akşam saatlerinde polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahalesi ile boşaltılmasının ardından başta İstanbul ve Ankara'da başlayan gösteri ve çatışmalar dün gece geç saatlere kadar devam .

İstanbul Barosu, dün kentte gözaltına alınanların sayısının olduğunu söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü ise gözaltına alınanların önemli bir kısmı için gerekli gözaltı uygulamasının yapılmadığını ve yerlerinin belli olmadığını duyuruyor.

Gezi Parkı eylemlerinde

Ankara'da Kızılay Meydanı'ndaki Gezi Parkı protestolarında hayatını kaybeden ve otopsisinde kurşunla öldüğü tespit edilen Ethem Sarısülük için düzenlenen cenaze töreni polis müdahalesiyle karşılaşmıştı.

Cumartesi günü Ankara Sincan'da bir miting düzenleyen Başbakan Erdoğan ise dün İstanbul Kazlıçeşme'de düzenlediği mitingde, "Eğer Türkiye fotoğrafı görmek isteyen varsa, uluslararası medyaya rağmen görmek isteyen varsa fotoğraf burada." dedi.

Polise Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nı temizlemesi için kendisinin talimat verdiğini belirten Erdoğan, "Bu benim başbakanlık görevim. Eğer bunu yapmıyorsam bu makamda durmamın bir anlamı yok." şeklinde konuştu..

Önce işyeri sonra gösteri

Bu sabah işyerlerine giderek grevin nedenini anlatacak olan sendika üyeleri, ardından Gezi Parkı eylemlerine destek için sokağa çıkacak.

Sendikalar ve meslek örgütleri yapılacak eylemin içeriği şöyle açıkladı:

''Bu nedenle 17 Haziran 2013 Pazartesi günü üyelerimiz iş yerlerine giderek bu saldırganlığa karşı itirazlarını ifade edecek, aciller dışındaki hizmet üretimini durdurarak şehirlerin merkezi meydanlarına yürüyeceklerdir.''

Milliyet gazetesinin haberine göre, iş bırakacağını açıklayan örgütlerin toplam üye sayısı 900 bine yaklaşıyor.

TMMOB'un 430 bin, KESK'in 230 bin, DİSK'in 100 bin, TTB'nin 90 bin, TDB'nin ise 24 bin üyesi bulunuyor.