BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,09
ALTIN 2.461,13
HABER /  DÜNYA

Gezi iddianamesi kabul edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gezi Parkı olaylarına ilişkin 7’si yabancı uyruklu 255 kişi hakkında hazırlanan iddianame mahkem...

Abone ol

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gezi Parkı olaylarına ilişkin 7’si yabancı uyruklu 255 kişi hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İddianamede Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nin pencere önünde içi boş ezilmiş halde bira kutusu ile müezzin bölümünde boş sigara kutusu, söndürülmüş sigara izmaritleri bulunduğu belirtildi.
Geçtiğimiz günlerde Gezi Parkı olaylarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 255 şüpheli hakkında iddianame hazırlanmıştı. Gezi olaylarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 41. iddianamede, Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’ne giren göstericiler de şüpheli olarak yer almıştı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İddianamenin kabulüne karar veren mahkeme, sanık sayısının fazla olmasından ötürü davanın ilk duruşmasının Mayıs ayında 5 gün art arda görülmesine karar verdi. Mahkeme, ayrıca sanık sayısının fazla olmasından ötürü sanıkların gruplar halinde dinlenilmesine hükmetti.
Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, 7 si yabancı uyruklu 255 kişi hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kamu görevini usulsüz üstlenme ve kamu malına zarar verme, özel kıyafetleri usulsüz kullanma, suçluyu kayırma, ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme ve hırsızlık" suçlamalarından 1 yıldan 11,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. İddianamede şüphelilerin Gezi olayları sırasında 31 Mayıs günü Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii’ne girmek istedikleri, cami müezzini Fuat Yıldırım’ın grubun içeri girmesine engel olmaya çalıştığı belirtildi. Cami müezzini Fuat Yıldırım ile caminin güvenlik görevlisinin kırılan kapının arkasına kalaslar koyarak eylemcilerin içeriye girmesini engelledikleri anlatılan iddianamede, eylemcilerin ertesi gün cami kapısının açık olmasından faydalanarak içeri girdikleri, camideki ayakkabılıkları ters çevirerek tezgah gibi kullanmaya çalıştıkları anlatıldı. Tıbbi atık ve içeride yiyecek içecek artıkları ile cami içinin şüpheliler tarafından kirletildiği anlatılan iddianamede cami içine zarar verildiği, cami içindeki güvenlik kameraları ile minber kısmında Arapça yazılar bulunan perdelerden bir kısmını çaldıkları, daha sonra polisin yaptığı incelemede pencere önünde içi boş ezilmiş halde bira kutusu ile müezzin bölümünde boş sigara kutusu, söndürülmüş sigara izmaritleri bulunduğu, eylemcilerin caminin dışına da zarar verdikleri iddia edildi.
Bezm-i Alem Valide Sultan Cami’ndeki güvenlik kamera görüntülerinin çözünürlüğünün düşük olduğu anlatılan iddianamede, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Foto Film Şubesindeki iyileştirme çabalarına rağmen sanıklardan cami içerisindeki E.Ö.’nün elindeki kutudan ne içtiğine yönelik bir tespitin yapılamadığı ifade edildi.
Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede yer alan şüpheliler, Mayıs ayında Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayında hakim karşısına çıkacak.