BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

General bu programdan rahatsız!

Başbakanlık İrticayı Takip ve Koordinasyon Kurulu'nun gündemine öyle konular geliyor ki, inanılması zor cinsten...

Abone ol


H.Kübra KOCAOĞLU
İNTERNETHABER

ANKARA
- 28 Şubat döneminde irticai faaliyetleri takip etmek için kurulan Başbakanlık Uygulamayı Takip Kurulu günümüzde de varlığını sürdüren kurumlardan... Takip Kurulu'nun olağan toplantılarında masaya yatırılan öyle programlar var ki, duyanlarda şaşkınlık uyandırıyor. İddialara göre TRT1'de yayınlanan çocuk programları da  irtica tehdidinden nasibini alıyor... 

28 Şubat döneminde irticai faaliyet yaptığı iddia edilen kamu çalışanlarını izlemek için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde oluşturulan Batı Çalışma Grubu( BÇG), hukuk dışı uygulamaları ile bir döneme damgasını vurdu. Refah-Yol hükümetinin yıkılması ve Mesut Yılmaz’ın başbakanlığında 55. Hükümetin kurulması ile birlikte BÇG Başbakanlık İrticayı Takip ve Koordinasyon Kurulu’na dönüştü.

KAMU ÇALIŞANLARININ KABUSU OLDU

Başbakanlık Müsteşarı başkanlığında ayda bir toplanan Kurul, Yaşar Yazıcıoğlu’nun Müsteşarlığı döneminde kamu çalışanlarının kabusu oldu. Kurul’un hazırladığı raporlar sonucu, 1997'de 2 bin 956 kişi, 1998'de ise 4 bin 420 kişi “irticai faaliyetlere katıldıkları” gerekçesiyle gözaltına alındı.2002’de iktidar olan AK Parti, Abdullah Gül hükümeti döneminde Kurul’u lağvetmek istese de daha sonra vazgeçti. AK Parti döneminde de Kurul raporları ile bazı kamu çalışanlarına soruşturma açıldı ancak hiç kimse gözaltına alınmadı.

BAŞÖRTÜLÜ KADINLAR FİŞLENİYOR

Aradan geçen 10 yılı aşkın süreye rağmen Başbakanlık Uygulamayı Takip Kurulu (BUTK) toplanmaya devam ediyor. Askeri kanadın Kurul’a taşıdığı konuları ise genellikle başörtülü bayan memur fotoğrafları oluşturuyor. Söz konusu kişilerin işyerinde çekildiği iddia edilen görüntü ve fotoğrafları gösterilerek gereğinin yapılması isteniyor. Askerlerin bu görüntüleri ne şekilde elde ettikleri ise bilinmiyor ve sorulmuyor. Bu çalışmaların sivil alanda askeri istihbarat yapılması kapsamına girip girmediği merak ediliyor.

GENERAL HANGİ PROGRAMDAN RAHATSIZ?

Toplantılarda dile getirilen konular bazen de çok ilginç oluyor. Geçtiğimiz toplantıların birinde, Genelkurmay’ı temsilen katılan generalin şikayet ettiği konu duyanları hayrete düşürüyor. General, yakın zamana kadar TRT 1’de gece geç saatte yayımlanan çocuk programı ‘Papucu Yarım’da ‘irtica’ tehtidine raslamış! Programın bir sahnesinde, Harun Yahya’nın ‘Yaradılış Gerçeği’ kitabının kapağı kitaplıkta birkaç saniye görünmüş. Bunun irticai faaliyet olduğunu düşünen general de konuyu BUTK’a taşımış. Taşımış ama beklediği ilgiyi de görememiş. İşte Başbakanlık, MİT, Emniyet, Genelkurmay, MGK, Adalet Bakanlığı gibi devletin önemli kurumlarından üst düzey yetkililerin katıldığı Kurul toplantılarında konuşulanlar bunlar.