BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,63
ALTIN 2.410,93
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay'a 'sivil general' geliyor!

Genelkurmay Başkanlığına alınacak sivil danışmanlara 7 bin lira maaş ödenecek.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yeni bir dönem başlıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, "Basın ve halkla ilişkileri askerlerle değil, sivil ve profesyonel personel ile götüreceğiz" dedi.

'ORDUYU SİYASİ AKIMDAN UZAK TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Genelkurmay Başkanlığı'nda sivil siyasi danışman da görevlendireceklerini belirten Özel, "Orduyu her türlü siyasi akımdan uzak tutmak için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

AÇIKLAMA BİZZAT GENELKURMAY BAŞKANI'NDAN

Vatan gazetesine konuşan Org. Necdet Özel şunları kaydetti:

''Bizim, ‘basın ve halkla ilişkiler’ konusunda köklü bir değişikliğe gitmemiz gerekiyor. Silahlı Kuvvetler olarak bu işi artık askeri değil, ‘sivil ve profesyonel’ personel ile yürüteceğiz."

'BAŞBAKANIMIZ'DAN GEREKLİ KADROYU DA ALDIK'

"Bunun yanında bir de, yine sivil, bir ‘siyasi danışman’ görevlendireceğiz. Mesela, Siyasal Bilgiler’den biri olabilir bu kişi. Bunlar için Başbakanımız’dan gerekli kadroyu da aldık''

GENERAL MAAŞI ALACAKLAR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in açıkladığı sivil danışman konusu, TBMM'den geçen 6318 sayılı yasa ile hayata geçirilmişti. Genelkurmay Başkanlığına alınacak sivil danışmanlara yüksek ücret ödenecek.

Yasa uyarınca Genelkurmay Başkanı sivil danışman olarak 10 personel alabilecek ve bu danışmanlara 60 bin ile 100 bin gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı tutarında maaş ödenecek. Bu miktarın tavanı bugün için 7 bin lira civarında bulunuyor.

PART TİME GÖREV

Danışmanların, terör, dış politika, strateji, askeri ve ulusal güvenlik, silah sanayi, iletişim, gibi alanlarda uzman kişilerden seçilmesi bekleniyor. Danışmanların çalışma süreleri, Genelkurmay Başkanının görevi bittince sona erecek. Danışmalar part-time da çalıştırılabilecek.

Ücret, danışmanın tam ya da kısmi çalışmasına göre saptanacak. Bu hüküm yasada şöyle düzenlendi:

‘'TSK'nın faaliyetleri ile ilgili, Genelkurmay Başkanına danışmanlık yapmak üzere, kadro şartı aranmaksızın ve sözleşmeli personel çalıştırılma hükümlerine bağlı olmaksızın, 10 kişiye kadar Genelkurmay Başkanı danışmanı çalıştırılabilir ve 60-100 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ücret ödenir. Bu personelin ücreti tam veya kısmi zamanlı çalışacak olması dikkate alınarak Genelkurmay Başkanlığınca belirlenir. Kamu kurumlarında çalışanlar da, mali ve sosyal hakları kurumlarınca ödenmek kaydıyla ve muvafakat alınarak görevlendirilebilir. Danışmanların görevi, Genelkurmay Başkanının görev süresi sona erdiği tarihte biter. Kamu kurum ve kuruluşları personeli de kurumlarındaki kadro ve pozisyonlara dönerler''