BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,09
ALTIN 2.504,50
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay'a gidecekken öldürüldü

Ergenekon davasının dünkü duruşmasında eski Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay'ın şüphe uyandıran ölümüyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı

Abone ol

Tutuklu sanık eski MİT'çi Hasan Ataman Yıldırım, Oktay'ın Genelkurmay'dan randevu aldığını ve görüşmeye gidecekken öldürüldüğünü söyledi.

Ergenekon davasının tutuklu sanığı eski MİT'çi Hasan Ataman Yıldırım, savunmasını yapan tutuklu sanıklardan eski emniyet amiri Servet Kaynak'a 'Behçet Oktay olayı incelemek için Genelkurmay Başkanlığından randevu alıyor. Görüşmeye gidecekken bir cinayete kurban gidiyor. Bu konuda bir şey biliyor musunuz?' diye sordu.

Yıldırım'ın sorusunu "Oktay'ın her zaman Genelkurmay Başkanlığı ile görüşüyordu" şeklinde cevaplayan Kaynak, emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın görevli olduğu dönemde de Oktay ile görüştüğünü belirtti.

'ŞAHİN S1 LİSTESİ HAZIRLA DEDİ'

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen ikinci Ergenekon davasının dünkü duruşmasında, tutuklu sanıklardan eski emniyet amiri Servet Kaynak, İbrahim Şahin ile ilk görüşmesinin 6 Kasım'da olduğunu belirterek, 'Bana 6 aylık bir görev olduğunu, arkama dönüp bakmadan göreve gidebileceğimi, isim listesi (S1 listesi) hazırlamamı söyledi. Görev teklifini kabul ettim ve arkadaşlarıma mesaj çekerek yeni bir görev olduğunu söyledim' dedi. Böyle bir görevde kendisine onay verecek makamın intihar ettiği belirtilen Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay olduğunu ifade eden Kaynak, '8 Kasım 2008'de de daire başkanım Behçet Oktay'ı bilgilendirdim. Bana 'İbrahim Şahin ne derse evet de. Başkanımızı üzme' dedi. 'Başkanımızı üzme' demek, ne derse evet demektir. Bana 'görev onayı kadronuza gelir' dedi' şeklinde konuştu. Kaynak, böyle bir görevde emir komuta zincirinin olamayacağını ve Şahin'in Behçet Oktay'ın üzerindeki ağırlığı bildiğini dile getirdi.

ARALARINDAN SU SIZMAZDI

Tutuklandıktan sonra Şahin'in demans hastası olduğu için cezaevinde kendisini tanımadığını belirten Kaynak, Ermeni ve Alevi cemaatlerinin yöneticilerine düzenlenecek suikastlarda görev yapacak kişilerin isimlerinin yer aldığı belirtilen S1 listesine ilişkin Taşkın'ın 'Siz söyleyene kadar Behçet Oktay bu konudan haberdar mıydı?' sorusuna ise Kaynak, 'Şahin ile aralarındaki muhabbete, ahde vefaya baktığımızda bilgisi olmaması mümkün değil. Oktay ile Şahin'in arasından su sızmaz. Mutlaka biliyordu. İbrahim Şahin beni tanımaz. Niye arasın. Oktay dediği için aramıştır' yanıtını verdi.

Kaynak, gözaltına alınmadan önce teşkilatlarında İbrahim Şahin'in müsteşar olacağının konuşulduğunu, isimlerini yazdırmayı düşünenlerin de olduğunu söyledi.

ÖLÜMÜNDEKİ SIR PERDESİ ARALANAMADI

Eski Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay, 25 Şubat 2009 tarihinde aracında ölü bulunmuştu. Ankara Dikmen'de arabasının içinde ölü bulunan Oktay'ın intihar ettiği belirtilmişti. Oktay'ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma 20 Nisan 2009'da intihar olduğu gerekçesiyle kapatılmıştı. Olayın cinayet mi, intihar mı olduğu ise hala tartışılıyor. Adli Tıp Kurumu'nun Oktay'ın ölümüne ilişkin raporunda vücudunda kırıklar, kanında kokain ve alkol bulunduğu ifade edilmişti.

Bunun üzerine Oktay'ın ailesi olayın intihar olmadığını belirterek soruşturmanın kapatılmasını itiraz etmişti. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin takipsizlik kararını kaldırması sonrasında Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, olay anında Oktay'ın yanında bulunan Halil Kesici ve Oktay'a ilk müdahaleyi yapan doktor Özgür Doğa'yı dinlemişti. Oktay'ın kız kardeşi Şule Oktay da mahkemeye, kendisine gelen imzasız bir ihbar mektubunu mahkemeye sunmuştu.