BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,08
ALTIN 2.502,35
HABER /  GÜNCEL

İzmir'e yeni kale inşa ediliyor!

AK Parti ile CHP arasında ciddi bir yarışa dönüşen İzmir'deki seçim çalışmalarını izledik.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

İZMİR- 12 Haziran'da yapılacak seçimlere sayılı günler kaldı. Seçmeni ikna etmek için il il dolaşan liderler neredeyse bütün kozlarını oynadı. Çılgın, mega projeler havada uçuştu, söylenmedik söz, yapılmadık polemik kalmadı.

Haftalardır süren heyecanlı mücadelenin ardından gözler kritik iki ile çevrildi. MHP lideri Bahçeli'nin bile 16 yıl aradan sonra gittiği Diyarbakır ile CHP ve AK Parti'nin büyük bir yarışa girdiği İzmir işte bu seçimin en gözde iki kenti durumunda.

İnternethaber olarak kritik konumdaki bu iki ili mercek altına aldık. Üç gün geçirdiğimiz Diyarbakır'dan izlenimlerimizi geçtiğimiz hafta boyunca yaptığımız röportajlarla okuyucularımızla paylaşmaya çalıştık.

Doğu cephesinde değişen çok şeyin olduğunu gösteren haberlerimizin ardından bu kez durağımız "CHP'nin kalesi" olarak ifade edilen İzmir oldu.

CHP mitingini ikiye katladığı söylenen Gündoğdu Meydanındaki AK Parti mitinginin yankılarının sürdüğü İzmir'de "Kale yıkıldı mı?" sorusuna yanıt aramaya çalıştık.

9 YILDIR AK PARTİ NEREDEYDİ?

CHP'lilere göre katılım "çevre illerden taşıma" nedeniyle yüksek oldu. İddialara göre öyle bir taşıma oldu ki bu, "Mitinge katılmak için getirilenler esnafa Gündoğdu meydanı nerede" diye sordu. Çünkü mitinge katılanların bir çoğu İzmir'e ilk kez geliyordu...

CHP'liler Ak Parti'nin kentin plakası 35 simgesini kullanarak açıkladığı 35 proje bombardımına temkinli yaklaşıyor. Açıklanan projelerin büyük kısmının belediyelerin projelerinden "kopyala-yapıştır" ile alındığını savunan CHP'liler, "Hizmet yarışına giriyorlar. Peki 9 yıldır neredeydiler" diye soruyor.

KORKU EDEBİYATININ KARŞISINDA HİZMET

"CHP'nin "korkularla beslenen oy sömürücülüğünün"
karşısına "hizmet"i koyan bir çalışma yürüttüklerini anlatan AK Partili bakanlara göre ise mitinge katılımın yüksekliği insanların hizmete susamışlığının kanıtı.

İZMİR'E YENİ KALE İNŞA EDİLECEK

"İzmir'de bir kale var, o da Kadife Kalesi" diyen Ulaştırma eski Bakanı Yıldırım daha da iddialı; "İzmir'e yeni bir kale inşa edilecek o da "hizmet kalesi" olacak.

Adaylıklarının İzmir'in kalkınması, yatırımların artması ve gelişme için büyük bir şans olduğunu düşünen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da iddialı. İzmir için "CHP'nin kalesi" nitelemesini sanal bir sözcük, edebiyat olarak gören Günay buna teslim olmadıklarını ve yaptıkları çalışma ile oyları arttıracaklarını, daha dengeli bir milletvekili dağılımı yaşanacağına inandığını söylüyor.

ANKARA'DA YAŞANDI İZMİR'İ ETKİLEDİ!

Siyasetçiler ne derse desin sokak ise İzmir'de kolay kolay bir değişiklik olmayacağını gösteriyor. AK Partililer yaşam tarzı endişelerinin artık kalmadığını söyleseler de İzmirliler "ideolojik duruşlarından" çok taviz verecek gibi değil. Ankaralıların unuttuğu bir restorandaki içki denetimi ve bir markette içki satışının tezgah altına alındığı haberleri en çok onları etkilemiş. Hala, "kordonda eşimle içki içebilecek miyim" gibi endişelerin dile getirilmesi bunun göstergesi durumunda.

KAZANAN İZMİRLİ OLACAK

İktidar partisinden gelen projeleri sevinçle karşılayan İzmirliler'in özgüveni yüksek. Vaatleri oy için değil kentin gelişimi için yapılması gereken, hatta geç kalmış işler olarak gören İzmirliler "Projelere tamam ama oylar çok değişmez" mesajı veriyor.

İzmir'de seçim sonuçlarının nasıl olacağı merak konusu. İzlenimimiz tablonun çok değişmeyeceğini gösterse de iktidar partisi adaylarının yaptığı vaatlerin onları bağladığını düşündüğümüzde projeler gerçekleştiğinde her koşulda kazananın İzmirliler olacağını söylemek yanlış olmayacak.

Bakan Günay da bunun sözünü veriyor:
İzmir'den hangi sonuç çıkarsa çıksın biz İzmir'i bir dünya kenti yapmak için seçimden sonra daha çok çalışacağız."