BIST 10.190
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.403,47
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Gençliğinde asenaydı şimdi HDP'den aday

7 Haziran seçimlerinin en ilgi çeken adaylarından biri HDP’den çıktı. Gençliğinde Ülkücü, sonrasında başörtüsü aktivisti olan Hüda Kaya, 28 Şubat’ta idamla yargılandı. Şimdi HDP barajı aşarsa Meclis’e girecek...

Abone ol

HDP’nin ilk başörtülü adayı Hüda Kaya, İstanbul 2. Bölge’de Eşbaşkan Selahattin Demirtaş’ın arkasından 2. sırada aday gösterildi. HDP barajı aşarsa Hüda Kaya bir dönem yıkmaya çalışmakla suçlandığı TBMM’ye girecek.

Vatan gazetesinin haberine göre, Gençlik yıllarında sıkı ‘Asena’lardan biri olarak tanınan Sinoplu bir işçinin kızı olan Hüda Kaya, evlendikten sonra İslamcı bir çizgide yer aldı. 28 Şubat’ta imam hatip eylemlerinin en bilinen isimlerinden biri oldu.

“Ulusal bir heyecan gecesi ve başörtüsü” başlıklı yazısı nedeniyle TCK 312’den yargılandı ve 20 ay hapis yattı. Aktivist olan Hüda Kaya 1999’da 16, 17 ve 18 yaşlarındaki 3 kızı Nurulhak, İntisar ve Nurcihan’la birlikte katıldıkları başörtüsüne özgürlük eylemleri nedeniyle tekrar tutuklandı. Kaya ve kızları, Anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak dahil bir çok suçlamayla DGM’de idamla yargılandı.

KANDİL'DE RÖPORTAJ YAPTI

Bu dönem Malatya’da kiralık ev bile bulamadığı için İstanbul’a dönen Kaya, uzun bir süre işsiz kaldı. 2011’de aktivist olan oğlu Muhammed Cihad’ın bir PKK operasyonunda gözaltına alınıp tutuklanması Kaya’yı Kürt hareketine yaklaştırdı. Oğlu beraat etti ama Kaya, 2013’te Kandil’e giderek PKK’nın yöneticileriyle röportajlar yaptı. Bunun ardından HDP’ye katılan Hüda Kaya, iki dönemdir HDP MYK üyesi olarak parti yönetiminde bulunuyor. Mazlumder’in ilk üyelerinden olan Hüda Kaya, aynı zamanda Uluslararası Müslüman Kadınlar Birliği’nin Türkiye delegesi. Hüda Kaya’nın 10 yıl önce trafik kazasında ölen kızı Nurulhak dışında 4 çocuğu var.

48: 4 parti toplam 532 kadın aday gösterdi. Bu adayların 48’i ise türbanlı. AK Parti’den 42, MHP ve BDP’den ise 3’er türbanlı kadın aday, seçim listelerine girdi.