BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.425,83
HABER /  GÜNCEL

9 Nisan İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinde bugün cinsel suçlarla ilgili iki ayrı haber öne çıkıyor. Dikkat çeken bir diğer gündem maddesi de Salı günü Londra'da öldürülen Esad karşıtı Suriyeli eski imamın cinayetiyle ilgili polis soruşturması...

Abone ol

Guardian, İngiltere'de çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarındaki artışı ilk sayfasından duyuruyor.

Avam Kamarası Kütüphanesi tarafından yapılan araştırmaya göre, geçen 4 yıl içinde polise bildirilen çocuk tacizi suçlarında yüzde 60 artış görüldü.

Gazetenin verdiği bilgiye göre, 2014 yılında polise 8.892 çocuk tacizi vakası bildirildi. Bu sayı 2011'de 5.557 idi.

Aynı süre içinde çocuklara yönelik cinsel istismardan tutuklananların sayısında ise yüzde 9'luk bir düşüş yaşandı.

Haberde görüşlerine yer verilen uzmanlar ise, gerçekte çocuk tacizinin polise bildirilenden çok daha yaygın olduğunu belirtiyor.

"Genler, cinsel suça yatkınlıkta etkili"

Independent, cinsel suçlarda gen etkisini araştıran yeni bir çalışmanın sonuçlarına ilk sayfasında yer veriyor.

Araştırmaya göre, babası ya da erkek kardeşi cinsel suç işlemiş olan erkeklerin, aynı suçu işleme ihtimalinin diğer erkeklere oranla 5 kat daha fazla olduğu duyuruluyor.

Haberde "Erkek nüfusunun yüzde 0.5'i cinsel istismar suçu işliyor. Ancak bu suçu işleyenlerin yüzde 2.5'inin babası ya da erkek kardeşinin de aynı suçu işlemiş olduğu görülüyor" deniyor.

Araştırmayı yapan uzmanlar, erkek kardeşlerin ya da baba ve oğulların cinsel suç işlemelerinde genlerin yüzde 40, ortak çevresel faktörlerin yüzde 60 önem taşıdığını belirtiyor.

Gazete araştırmanın 1973- 2009 yılları arasında İsveç'te 21.556 erkek üzerinde yapıldığını belirtirken, uzmanların araştırma sonuçlarının İngiltere için de geçerli olabileceğini belirttiğine dikkat çekiliyor.

Haberde bilim insanlarının şu uyarısına da vurgu yapılıyor: "Araştırma sonuçları cinsel istismara hafifletici sebep olarak ya da cinsel suçluların erkek aile bireylerinin özgürlüklerini kısıtlamak için kullanılmamalı. Ayrıca bu sonuçlardan yola çıkarak 'pedofili ya da tecavüz geni' varmış gibi de algılanmamalı."

Times gazetesi ise aynı konuyla ilgili haberinde Oxford Üniversitesi'nden bir psikiyatri profesörünün şu sözlerine yer veriyor: "Araştırmanın bir sonraki adımı cinsel suçluların DNA veritabanını oluşturup, genlerde bu suçu işleme riskini artıran bir motif bulunup bulunmadığını arşatırmak olabilir".

Londra'da öldürülen Suriyeli eski imam

Guardian, İngiltere polisinin, önceki gün Londra'nın kuzeyinde vurulmuş halde bulunan Esad karşıtı Suriyeli imam Abdülhadi Arvani'yi öldürenlerin peşinde olduğunu yazıyor.

Cinayetin siyasi güdüyle işlenmiş olabileceği ihtimalinin üzerinde durulduğunu belirten gazete, polisin olayın "uluslararası boyut ihtimalini" de araştırdığını belirtiyor.

Haber şöyle devam ediyor: "Ailesi Arvani'nin siyasi nedenlerle öldürülmüş olmadığını düşünüyor. [...] 48 yaşındaki Suriye doğumlu İngiltere vatandaşı Arvani sık sık [Suriye Devlet Başkanı] Esad aleyhine konuşsa da, İngiltere'deki Suriyeli muhalifler arasında önde gelen bir figür değildi."

Times da imam cinayetiyle ilgili soruşturmayı ilk sayfasından "Esad tetikçisi imamı öldürmekle suçlanıyor" başlığıyla veriyor. Haberde eski imamın arkadaşlarının cinayetin "Muhalifleri susturmak için işlenmiş devlet destekli bir suikast" olduğunu iddia ettikleri belirtiliyor. Arvani'nin bir arkadaşı, eski imamın son yıllarda insan hakları kampanyalarıyla ilgili olarak 10 kez Suriye'ye gittiğini söylüyor.

'BBC yayınları internet merkezli olacak'

İngiliz gazetelerinin birçoğu, BBC'nin teknoloji müdürü Matthew Postgate'in, yayın kuruluşunun gelecek stratejisi ile ilgili açıklamalarına yer veriyor.

Financial Times, BBC'nin internet merkezli bir yayın kuruluşu olmaya doğru çabalarını hızlandırdığını belirtiyor.

Haberde "Mobil cihazların giderek yaygınlaşması, içerik sunuş yollarında büyük değişiklikleri zorunlu kılıyor" deniyor.

Gazete, bunun geçen Temmuz ayında göreve gelen Postgate'in ilk röportajı olduğunu vurguluyor ve Postgate'in şu sözlerine yer veriyor: "BBC kendisini, televizyon yayınlarını internet üzerinden ve mobil cihazlardan takip eden genç izleyicilere adapte etmeye çalışıyor... Medya kuruluşları dijital çağda doğmuş şirketlerle rekabet edebilmek istiyorsa yeni dersler öğrenmeli."

BBC'nin bu doğrultuda daha çok online içerik üretmeye başlayacağı ve bazı kanallarını sadece internet üzerinden izlenebilir hale getireceği duyuruluyor.

Yeni enerji anlaşmaları mı geliyor?

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Shell'in yine en büyük enerji şirketlerinden olan BP'yi satın alması da gazetelerde öne çıkan konulardan biri.

Financial Times, yaklaşık 70 milyar dolarlık satın almanın, endüstrinin düşen petrol fiyatlarına verdiği "en dramatik tepki" olduğunu belirtiyor.

Ham petrol fiyatlarının geçen Haziran'dan bu yana yarı yarıya düştüğünü hatırlatan gazete "Bu durum, şirketlerin masraflarını azaltmaya çalıştığı endüstride daha çok birleşmeye neden olabilir"deniyor.

Independent ise aynı konuyla ilgili haberinde Shell'in Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki petrol faaliyetlerini sonlandırıp, Kuzey Denizi'ndeki faaliyetlerini de azaltabileceği duyuruluyor. Habere göre bu kararın ardındaki en önemli neden "harcamalarda kesinti yapma gerekliliği".

"Binlerce Türk öğrenci kampüste Jedi tapınağı istiyor"

Independent'ın internet sayfasında Türkiye'den bir haber yer alıyor.

Gazete, İzmir'deki 9 Eylül Üniversitesi öğrencilerinin kampüste Jedi (Yıldız Savaşları filmlerinde barışın koruyucuları olarak adlandırılan grup) tapınağı yapılması için başlattığı imza kampanyasını haberleştirmiş.

Kampanyanın "Türkiye'de üniversite kampüslerinde camilerin sayısının gittikçe artmasına karşılık olarak" başlatıldığı belirtiliyor.

Haberde bu tartışmanın, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca'nın, kampüse cami yapılacağını, talep gelirse sinagog da açabileceklerini söylemesi üzerine başladığı hatırlatılıyor.

Bunun üzerine internette başlatılan "kampüse cami yapılsın" kampanyasına yaklaşık 200 bin imza geldiği, buna cevaben İTÜ öğrencilerinin bir kısmının kampüse Budist tağınağı yapılması için imza kampanyası başlattığı ve yaklaşık 20 bin imza topladığı belirtiliyor.

9 Eylül öğrencilerinin Jedi tapınağı kampanyasına ise şu ana kadar 5 binden fazla öğrenci imza attı. Haberde kampanya sayfasından şu alıntı da kullanılmış: "Yeni Jedi'ların yetişebilmesi için, Jedi'ların birbirini bulması için, Güçte dengeyi bulmak için Jedi Tapınağı istiyoruz!"

Haberde online imza kampanyalarının linkleri de veriliyor.

Gazete son imza kampanyalarının, ülkede dini ve toplumsal özgürlüklerle ilgili yaşanan tartışmaların son dışavurumu olduğu belirtiliyor.

Geçen yıl Diyanet'in 80'den fazla üniversitede cami inşa edileceğini açıklamasının ardından, hükümetten azınlıklar ya da diğer dini gruplara mensup öğrencilerin ibadet ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir yapı inşası sözü gelmediği hatırlatılıyor.

Haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AKP'nin, muhaliflerce, eğitim sistemini giderek İslamileştirmekle suçlandığı belirtiliyor.