BIST 10.557
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.420,95
HABER /  POLİTİKA

Geçici işçilerin umudu rafta

Geçici işçinin kadroya alınmasına ilişkin tasarı, CHP'nin muhalefeti üzerine çalışma süresinin dolmasıyla kanunlaştırılamadı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda 218 bin geçici işçinin kadroya alınmasına ilişkin tasarı, CHP'nin muhalefeti üzerine çalışma süresinin dolmasıyla kanunlaştırılamadı. Genel Kurul yasa tasarısını yarın ele alacak. Tasarının kanunlaşmasıyla 244 bin geçici işçi statüsündeki çalışandan 218 bin 733'ü kadroya alınmış olacak.
Bu düzenleme, 6 ve daha fazla süreyle istihdam edilen işçileri kapsıyor. Geriye kalan 6 aydan daha az istihdam edilen 26 bin kamu işçisi ise bu düzenlemeden yararlanamayacak. Çünkü onların çalışma süreleri 6 ay ve altında. Tasarının yasalaşmasıyla yine genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunlarla kurulan kuruluş ve teşekküller ile hizmetlerini genel bütçenin transferinden yardım olarak yürüten kamu kurum ve kuruluşları kadrodan yararlanacak. İkinci kategoride, Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları var. Üçüncü kategoride ise il özel idareler, belediyeler bunların kurdukları veya üye oldukları mahalli idare birlikler ve işletmeleri. Bu kapsamdaki kuruluşlarda 2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonunda 6 ay daha fazla süreyle çalışan geçici işçileri kapsıyor. Bu değişiklikle çalışanların ücretlerinde herhangi bir artış olmayacak.