BIST 10.637
DOLAR 32,25
EURO 35,01
ALTIN 2.432,85
HABER /  GÜNCEL

Geçen hafta Birgün'de neler oldu?

Birgün Gazetesi'nde istifalar durulmuyor. 'Muhabir yumruklama' olayı ile uzun süre tartışılan gazete, önemli yazar ve editörlerini tek tek elden kaçırıyor.

Abone ol
Yaklaşık 1 yıldır Birgün Gazetesi'nin pazar ekinde "Yüzler/Sözler/İzler" isimli sayfasında, sinema, sanat, edebiyat, televizyon, basın, tiyatro gibi çeşitli kesimlerden kişilerle kendine özgü söyleşiler yapan Baki Koşar, yaptığı son röportaj nedeniyle gazetesinden istifa etti... Koşar'ı istifaya götüren gelişmeler şöyle yaşandı:

Yaklaşık 1 ay önce Koşar, pazar günkü sayfasına, editör Güldal Kızıldemir'in bilgisi dahilinde Oral-İpek Çalışlar çiftiyle "Beni Kalbimden Vuranlar Var Ya" adlı kitabı yayımlanan oğulları Reşat Çalışlar'ı sayfasına aldı. Söyleşiyi Çalışlar ailesinin Büyükada'daki yazlık evlerinde gerçekleştiren Koşar, her zamanki gibi röportajını yayına hazır hale getirip gazeteye geçti. Söyleşi yayınlandı ancak, ertesi gün, gazetenin gölge genel yayın yönetmeni Dev-Yol eski liderlerinden Oğuzhan Müftüoğlu, editör Güldal Kızıldemir'e büyük bir öfkeyle, "Bu söyleşi bu gazeteye nasıl girebilir!" diye çıkıştı. Çünkü Oral Çalışlar, bir dönem Dev-Yol'dan ayrılarak Aydınlıkçılar'la hareket etmiş, o günden beri Müftüoğlu ile Çalışlar arasında küskünlük başlamıştı. Aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen Müftüoğlu, Çalışlar'ın bu hareketini unutamamış, onu hiçbir zaman affetmemişti. Nitekim, Birgün'ün yapılanma aşamasında bulunan Oral Çalışlar'ın kendisi gibi gazeteci olan eşi İpek Çalışlar da Müftüoğlu'nun olumsuz tavırları nedeniyle daha fazla dayanamayarak istifa etmişti.

"Baki Koşar da Çalışlar ailesi gibi Aydınlıkçı mı?. Pop kültüre bu kadar özenen bir oğul yetiştirmelerine rağmen niçin solcu geçinen bir anne babayı yeteri kadar sıkıştırmamış. Ben bu röportajın hesabını,Birgün'ün asıl okur kitlesine nasıl vereceğim?" diye bağıran Müftüoğlu'na Güldal Kızıldemir, söyleşinin kendi bilgisi dahilinde yapıldığını, bu nedenle istifa edebileceğini belirtti ancak istifası kabul edilmedi.

Gelişmelerden haberdar edilen Baki Koşar, Kızıldemir'e "Bu ideolojik bir söyleşi değil, keyifli bir pazar söyleşisiydi. Bugüne kadar benim bilgim dışında yaptığınız, etiğe sığmayan davranışların hepsini sineye çektim; bu gazete, bağımsız biçimde, toplumun tüm kesimlerini, solun tüm katmanlırını kucaklama iddiasıyla yola çıkmamış mıydı? Sol adına yapılan bağnazlığın bu kadarına da pes artık. Senin istifa etmene gerek yok, ben istifa ediyorum!" dedi. Koşar'ın birkaç yazısı ve söyleşisi, kendi bilgisi dışında daha önce de kullanılmamış, yine artık yazmayacağını bildiren Koşar, yönetim tarafından ikna edilmişti.

İstifası bir süre gizlenen Koşar, bir yılın hatırına kısa bir veda yazısı yazmak istedi, ancak bu isteğine de bir yanıt alamadı.Veda yazısı için bir süre yanıt bekleyen, ancak herhangi bir sonuç elde edemeyen Koşar, böylece, bir yıldır yazmakta olduğu Birgün ile birikmiş teliflerini de alamadan bağlarını koparttı.

Bu arada Güldal Kızıldemir de Koşar'ın istifasından bir süre sonra geçtiğimiz günlerde gazeteyle yollarını ayırdı. Koşar, halen Beyoğlu Gazetesi ile Picus Dergisi'nin yazarları arasında yer alıyor ve son romanı üzerinde çalışıyor. Güldal Kızıldemir'in ise bir süre dinlenmek istediği öğrenildi.

http://www.superpoligon.com