BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.496,55
HABER /  SAĞLIK

Gebelik süresince hangi testler yapılmalı?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir anne adaylarını yakından ilgilendiren önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

Gebelik süresince hangi testler yapılmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir izleyicileri için cevapladı.

Hamilelik öncesinde Pap-Smear, kan sayımı, TSH tetkikleri ve ultrasonografik muayenenin mutlaka yaptırılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Seval Taşdemir, "Bu testleri mutlak yaptırın" dedi ve şunları anlattı: Kan Sayımı: Hamilelik sürecinde demir eksikliği yaşanmaması ve gerektiğinde demir takviyesi amacıyla yapılan testtir.TSH: Önceden bilinmeyen ve gebelikte aktif olarak ortaya çıkabilecek tiroid hastalığının tespiti için yapılan testtir. Tiroid hastalığı annenin yanı sıra bebeğin gelişimini de olumsuz yönde etkilediği için çok önemlidir. Kan Grubu: Anne ve babadan kaynaklanabilecek kan uyuşmazlıkları için gerekli önlemlerin alınmasına yönelik yapılan testtir. Torch Tayini: Toksoplazma ve Rubella (Kızamıkçık) gibi hamileliğin sonlandırılmasına neden olabilecek önemli ve aktif enfeksiyonların erken dönemde tespit edilerek tedavi sürecinin başlatılması için yapılır. Seroloji: HIV ve özellikle ülkemizde çok sık görülen Hepatit B testleri gebelik sonrasında da bebeğin sağlığı için çok önemlidir.Tam İdrar Tahlili: Hamilelik sürecinde görülecek gizli idrar yolu enfeksiyonları erken dönem düşüklerin en sık görülen nedenidir. Bu yüzden tam idrar tahlilinin mutlaka yaptırılması gerekir.