BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,73
ALTIN 2.401,29
HABER /  EKONOMİ

G.Doğu neden kaçak elektrik kullanıyor?

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Doğu ve Güneydoğu'da yüzde 72'lere ulaşan kaçak elektrik kullanımının nedenlerini anlattı.

Abone ol

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Doğu ve Güneydoğu'da yüzde 72'lere ulaşan kaçak elektrik kullanımını düşürmeye kararlı olduklarını söyledi. Bakan Yıldız "Parasını ödemek isteyeni bile engelliyorlar, ideolojik bir durum var. Ancak 350 kişilik bir ekip oluşturduk, denetimleri artıracağız" diye konuştu.

HABERCİLERİN SORULARINI YANITLADI

Kayseri'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Taner Yıldız, BDP Milletvekili Hasip Kaplan'ın Meclis'te yaptığı konuşmayı örnek gösterdi. Kaplan'ın "Elektrik Doğu'daki barajlarda üretiliyor. Bunun parası ödenmeli" dediğini hatırlatan Yıldız, bölgedeki insanların bu sözden cesaret aldığını ve kaçak elektrik kullanımının arttığını söyledi.

Dicle ve Van dağıtım bölgelerinde kayıp kaçak oranının yüzde 72'lere ulaştığını belirten Bakan Yıldız, "Bu oranı düşürmeye kararlıyız. Denetim ekiplerini artırdık 350 kişi eklendi ekibe, yoğun kontroller yapacağız ve kaçak kullananların elektriğini keseceğiz" ifadelerini kullandı..

HEM KAÇAK ELEKTRİK KULLANIYOR, HEM DE...

Yıldız, başından geçen bir olayı da anlattı: "Geçenlerde vatandaşın biri bana ulaştı ve '4 saattir elektriğimiz yok, kimse ilgilenmiyor' dedi. Ben de hemen ekipleri gönderdim. Ekipler aradı ve 'Bakanım gönderdiğiniz kişi kaçak elektrik kullanıyormuş' dedi. Adam hem kaçak kullanıyor hem de ekip istiyor."

ÖZELLEŞTİRME İÇİN KAÇAĞIN ÖNLENMESİ ŞART

Kayıp kaçak oranları elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirme sürecini de zorluyor. Özellikle Van ve Dicle dağıtım bölgelerinde kaçağın yüksek olması nedeniyle yatırımcıların ilgi göstermediğini bilen hükümet bu sorunu çözmek istiyor. Bakan da bu durumu doğrulayarak "Dağıtım işini alacaklar ne kadar hızlı düşürürse kayıp kaçağı, karını yükseltecek. Biz özel sektöre yardımcı olacağız. Ben adını sanını bilmem ama kim alırsa yardımcı olacağım" diye konuştu.