BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Gazze'de AK Parti çoşkusu!

Türkiye'deki genel seçim sonuçları, Ortadoğu ve Arap dünyasında memnuniyetle karşılandı. Filistinli direniş gruplarının liderleri ve Gazzeliler, AK Parti'nin seçim zaferinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Abone ol

AK Parti'nin 1 Kasım seçim zaferi Filistin'de de büyük çoşkuyla karşılandı. Fetih yöneticilerinden Faysal Ebu Şehla, seçim sonuçlarının kendileri için memnuniye verici olduğunu söylerken Hamas'tan İsmail Rıdvan, seçimlerin  "Türkiye, Filistin, Mescid-i Aksa intifadası ve demokrasinin zaferidir" sözleriyle değerlendirdi.

Fetih yöneticilerinden Faysal Ebu Şehla,  yaptığı açıklamada, genel seçimlerin demokrasi alanında iyi bir deneyim olduğunu belirterek, "Biz bu demokratik süreci destekliyoruz. Türk halkının görüşünü seçimle beyan etmesi bizi sevindirdi. Türk halkının seçiminin yanındayız. Halkımızın da yöneticilerini sandıkla seçebilmesini temenni ediyoruz" dedi.

Türkiye-Filistin ilişkilerinin gayet iyi seviyede olduğunu belirten Ebu Şehla, Türk hükümetinin Filistin meselesini destekleyici tutumunun devam etmesi temennisini aktardı.

DEMOKRASİNİN ZAFERİ

Hamas yetkililerinden İsmail Rıdvan ise seçimleri, "Türkiye, Filistin, Mescid-i Aksa intifadası ve demokrasinin zaferidir" şeklinde değerlendirirken, İslami Cihad Hareketi liderlerinden Nafiz Azzam ise "şeffaf" ortamda gerçekleştirilen seçimler için Türk hükümetini kutladığını dile getirdi.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi liderlerinden Talal Ebu Zarife, Türkiye'nin, özgürlük ve adaleti isteyen Türk hükümetinin daimi bekasını istediklerini söyledi.

BÖLGEDE GÜVEN HİSSİ DOĞDU

Beytu'l Hikme Danışmanlık Merkezi Başkanı, siyasi analist Ahmed Yusuf, AK Parti'nin seçimlerdeki başarısının ülkede istikrar sağlayacağı, bölgede ise güven hissi meydana getireceğini aktarırken, Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Mid) Başkanı Rami Abduh, Filistin halkının seçim sonuçlarına ümit ışığı olarak baktığını söyleyerek, "Türkiye'nin, Filistin meselesi konusundaki rolüne ilişkin beklentiler önceye oranla daha da büyüdü" şeklinde konuştu.

Mescid-i Aksa Hatibi İkrime Sabri, yapılan seçimler dolayısıyla, Türkiye halkını, AK Parti'yi ve Cumhurbaşkanını tebrik etti. Seçim sonucunu "Türkiye halkı her yönden istikrar getirecek bir seçim yaptı" sözleriyle ifade eden Sabri, Türkiye'nin, yeni AK Parti hükümeti döneminde de Mescid-i Aksa ve Kudüs davasının destekçisi ve takipçisi olacağını dile getirdi.

MÜSLÜMANLAR'IN ZAFERİ

İsrail hapishanelerinde yaptığı uzun süreli açlık grevinin ardından serbest bırakılan Eymen Şeravene (45), Türkiye'deki genel seçimleri dikkatlice takip ettiklerini ifade ederek, AK Parti'nin başarısını "Müslümanlara ait tüm meselelerde kazanılan zafer mesabesindedir. AK Parti'nin başarısı, demokrasi ve özgürlük içindir" ifadeleriyle değerlendirdi.

ÜRDÜN

Ürdün Siyasi Kalkınma Bakanı Halid el-Kelalde, Türk halkı ve partilerin sorunları sandığa giderek çözme tercihini överek, "Türkiye ve diğer ülkelerle güçlü ilişki kurmayı çok önemsiyoruz. Biz halkların tercihlerine karışmıyoruz ancak özellikle de içinde bulunulan şu durumda istikrarlı siyasi yapıların olması ve iyi ilişkiler kurmamız tüm bölgenin yararına olur" dedi.

Ürdün Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bessam Munasir, AK Parti'nin başarısından mutluluk duyduğunu belirterek, "AK Parti'nin ezici bir oranla seçimi kazanması başarısından şüphe eden; Türkiye çevresindeki tüm başarısızlıklarını, hatalarını, kusurlarını Türkiye'ye, AK Parti'ye, Erdoğan'a ve hükümete yüklemeye çalışan çevrelere cevap oldu" diye konuştu.

SADECE AK PARTİ'NİN DEĞİL ÜMMETİN BAŞARISI

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Genel Sekreteri Hammam Said, bu başarının sadece AK Parti'ye ait olmadığını tüm İslam ümmeti ve halklarının başarısı olduğunu kaydetti. Said, bir öncü olarak Türkiye örneğinden istifade edilmesi gerektiğini dile getirdi.

İslami Hareketler Uzmanı Hasan Ebu Heniyye ise seçim sonuçlarını söyle değerlendirdi:

"AK Parti'nin seçimi kazanması yalnızca Türkler için değil tüm İslam alemi için olumlu bir haber. AK Parti yönetime geldiğinden beri demokratik, çoğulcu, insan haklarına riayet eden, gözle görülür bir ekonomik gelişme ortaya koyan bir model sundu. Son dönemde yaşanan Arap devrimlerinin ardından Türkiye modelini karalamak için birçok operasyon yapıldı. 7 Haziran seçiminde yaşanan endişelere ve zorluklara rağmen AK Parti'nin tekrar seçimi kazanması sivil ılımlı demokratik İslam modelinin başarısıdır"

CEZAYİR

Cezayir'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Toplumsal Barış Hareketi Partisi, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu tebrik etti.

Partiden yapılan açıklamada, AK Parti'nin 1 Kasım genel seçimlerdeki başarısı, "zafer" olarak nitelendirilerek, "Parlamentoda büyük çoğunluğu elde eden Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki AK Parti'nin yöneticilerini ve destekçilerini tebrik ederiz" denildi.

FAS

Fas'ın en güçlü İslami oluşumu Adalet ve İhsan Hareketi, seçimlerden galip çıkan AK Parti'yi tebrik etti.

Hareketten yapılan açıklamada, "Adalet ve İhsan Hareketi olarak kardeş Türk halkının size bahşettiği bu zafere en içten tebriklerimizi sunmaktan mutluluk duyarız" denildi.

Açıklamada, "AK Parti'nin çeşitli alanlarda niteliksel bir sıçrama gerçekleştirdiğine, açılım, modernleşme, demokrasi, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmada bir model olduğuna" dikkat çekilerek, "partinin başarılarının devam etmesi, Türk halkının bağlılığının güçlenmesi ve tüm enerjisini kalkınma, refah, milletin çıkarlarına hizmet ve zayıflara yardım için harcaması" temennisinde bulunuldu.