BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.446,79
HABER /  GÜNCEL

Gazpromdan doğalgaz müjdesi

Doğalgaz fiyatları bu seviyede kalırsa 2009'da indirim var. Rus devi Gazprom Türkiye'ye verilen gazın fiyatını düşürüyor.

Abone ol Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom ihracat bölümü Başkanı Sergey Komlev, Türkiye'ye verilen doğalgaz fiyatının 2009 yılında yüzde 20 düşürülebileceğini açıkladı. Komlev bir kısım temaslarda bulunmak üzere Türkiye'de bulunuyor.

Petrol fiyatlarının bu şekilde kalması durumunda Türkiye'ye verilen doğalgazda yüzde 20 indirime gidileceğini kaydeden Komlev 2008'in son çeyreğinde doğalgaz fiyatlarının zirve yaptığını söyledi. Komlev, "Mavi Akım üzerinden sevk edilen doğalgaz miktarı şu an gerçekleşen 10 milyar metreküplük kapasite 2009'da 14, 2010 yılında da 16 milyar metreküpe çıkartılacak. Türkiye Almanya'dan sonra ikinci en büyük müşterimiz." dedi.

Türkiye'nin doğalgaz dağıtım ihaleleri ile ilgilendiklerini kaydeden Komlev ilginç açıklamalarda bulundu: "Gazprom davet edilmesi durumunda Nabucco projesine dahil olabilir. Ancak Brüksel ve Washington'un buna sıcak bakacağını düşünmüyorum."

Birinci Mavi Akım'ın 16 milyar metreküpe ulaşmasının ardından Rusya ve Türkiye arasında ikinci Mavi Akım'ın inşa edilebileceğini kaydeden Komlev, "Elbette bu konuda son kararı Türkiye verecek. Gazprom'un planladığı 30 milyar metreküplük yatırım tüm projeleri gerçekleştirmesine yetebilir." dedi. Rus yetkili, doğalgaz indirimin 2009'un hangi ayında başlayacağı konusunda herhanbir açıklama yapmadı.