BIST 10.320
DOLAR 32,24
EURO 35,13
ALTIN 2.465,85
HABER /  GÜNCEL

Ağarda görevsizlik kararı

Dokunulmazlığı düşen Ağar, Susurluk için yargılanacaktı. İlk günkü duruşmada mahkemeden karar çıktı.

Abone ol Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ağar'ın "Susurluk Davası" kapsamında yargılandığı dava ile ilgili görevsizlik kararı vererek, dosyanın terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.

Öte yandan Ağar duruşmaya gelmedi. Ağar sağlık raporu alarak davanın ilk oturumuna katılmadı.

Ağar’ın, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili “suç işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak” suçundan yargılanmasına başlandı.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesinde Ağar’ın gelmediği duruşmaya avukatları Abdullah Egeli ve Abdulkadir Toluç katıldı. Çoğunluğunu Çağdaş Hukukçular Derneği üyelerinin oluşturduğu bir grup avukat da duruşmayı izledi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hakkı Elvan, Ağar adına çıkarılan davetiyenin tebliğ edildiğini, nüfus kaydının dosyaya gönderildiğini, ancak sabıka kaydının gönderilmediğini belirtti. Elvan, Ağar’ın 5 gün raporlu olduğuna dair sağlık raporunun da dosyaya sunulduğunu açıkladı.

Ağar’ın avukatları ise müvekkillerinin sağlık sorunları nedeniyle gelemediğini, gelecek duruşmada savunmasını yapacağını, ardından kendilerinin de gerekli açıklamalarda bulunacaklarını ifade etti.

Cumhuriyet Savcısı Ömer Gürsel Özgencil ise Ağar hakkında, 1993-1996 arasında, “suç işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek” suçlamasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında fezleke hazırlandığını belirtti. Fezlekenin, o dönemde milletvekili olması nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderildiğini kaydeden Özgencil, Ağar’ın 22 Temmuz 2007’deki genel seçimlerde milletvekili seçilememesi nedeniyle dosyanın 2 Kasım 2007’de İçişleri Bakanlığı tarafından Danıştay’a gönderildiğini anlattı.

Danıştay 1. Dairesinin, 3 Ocak 2008’de verdiği karar gereğince, dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yollandığını belirten Özgencil, Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin 9 Temmuz 2008’de görevsizlik kararı verdiğini, ardından da dosyanın Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesine tevzi edildiğini kaydetti.

DOSYA TERÖR VE ORGANİZE SUÇLARA BAKAN MAHKEMEYE

Sanığa atılı suçun “cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak” olduğuna işaret eden Özgencil, Türk Ceza Kanununun 220/1 ve 3. maddeleri uyarınca yargılanacak Ağar’ın dosyasının, görevsizlik kararı verilerek, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep etti.

Ağar’ın avukatları, Cumhuriyet Savcısının görüşüne ilişkin kararı mahkemeye bıraktığını belirtti.

Mahkeme Heyetinin baş başa yaptığı kısa bir değerlendirmenin ardından, Başkan Elvan, dosyanın görevsizlik kararı verilerek, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.