BIST 9.619
DOLAR 32,60
EURO 34,88
ALTIN 2.497,73
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep'te “Kutnu Kumaşı Tanıtım Grubu”

GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleriyle kurulan “Büyükşehir Tasarım Mağazası ve Atölyesi” yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi olan kutnu kumaşı ve bakır piyasasını tekrardan canlandırdı.

Abone ol

GAZİANTEP Büyükşehir, yok olmaya yüz tutmuş Kutnu kumaşını canlandırdı.

Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Gaziantep’te kutnu kumaşı, bakır ve yok olmaya yüz tutmuş mesleklerin tekrardan canlanması için harekete geçen Başkan Fatma Şahin, bu kapsamda başkanlığını Julide Konukoğlu’nun üstlendiği “Kutnu Kumaşı Tanıtım Grubu” oluşturdu.

Kısa zamanda kutnu kumaşını kullanarak özel tasarımlar üreten grubun yaptığı çalışmalar, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan “Tasarım Atölyesi”nde dikildi.

Büyükşehir Belediyesi Tasarım Mağazası ve Atölyesi Koordinatörü Mehmet Ali Aktop, yaptığı açıklamada, modacılar tarafından özel olarak tasarlaran ürünlerin, ev hanımlarının da arasında bulunduğu tasarım atölyesinde dikildiğini söyledi.

KUTNU KUMAŞI VE BAKIRA YURTDIŞINDAN YOĞUN TALEP

Bu işe başladıklarında kutnu kumaş sektörünün ölmek üzere olduğunu anlatan Aktop, şöyle konuştu: “Piyasada 2 veya 3 usta kalmıştı ve kumaş çok fazla talep görmüyor. Ama şu anda kumaş yetişmiyor. Bu işi bırakmış ustalarımızı tekrardan işe döndürdük. Kumaş üretimine başladılar. Atölyemizde kutnu kumaşı üzerinden bütün tasarımlarımızı kendimiz yapıyoruz. Tasarımlarımız özel yani Türkiye’de iki veya üç adet üretiliyor. Bunlar bitince farklı tasarımlar yapılıyor. O ürün sadece kendinden olsun isteyen misafirleriz özellikle burayı tercih ediyor.”

Yurtiçi ve yurtdışından yoğun talep aldıklarını, yabancı turistlerin el emeği ürünlere çok önem verdiğini anlatan Aktop, özellikle Amerika, İngiltere, Macaristan ve Fransa’dan çok talep aldıklarını belirtti.
Tasarım mağazasının esnafa da canlılık getirdiğini vurgulayan Aktop, “Biz ayda yaklaşık 6 bin civarında kutnu kumaşı kullanıyoruz. Daha önce bu miktar bir yıl içerisinde gerçekleşiyordu. Niyetimiz kutnu kumaşı, bakır ve ölmeye yüz tutmuş sektörleri canlandırmak. Hem esnafımızı hem de Gaziantep’e bu kumaşı kalıcı olarak yerleştirmek istiyoruz. Çünkü kutnu kumaşı yaklaşık 2 bin yıllık bir tarihe sahip. Ayrıca bu kumaş sadece Gaziantep’te üretiliyor” dedi.

Bakır ürünlerinin de tasarlandıktan sonra bakırcı esnafına yaptırıldığını aktaran Aktop, burada Gaziantep’e has ürünleri doğru anlatıp, sergilediklerini kaydetti.

Bakır ve kutnu kumaşı dışında kente özgü ürünlerinde satışının yapıldığını mağazaya ilginin giderek artığını dile getiren Aktop, “Mağazamızda sadece satış yapmıyoruz. Ayrıca kutnu kumaşı, bakır ve kente ait ürünleri yurtiçi ve yurtdışında tanıtmak için fuarlara katılıyoruz. Ürünler doğru anlatıldığında ilgi daha da artıyor” diye konuştu.