BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,63
ALTIN 2.409,26
HABER /  GÜNCEL

Garzon 'Franco soruşturmasından' beraat etti

Tanınmış İspanyol yargıç Baltasar Garzon, General Franco döneminde işlenen suçları araştırarak, '1977 yılında çıkarılan af yasasını ihlâl ettiği' suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etti.

Abone ol

Tanınmış İspanyol yargıç Baltasar Garzon, ülkesinin iç savaş yıllarında ve General Franco döneminde işlenen suçları araştırarak, '1977 yılında çıkarılmış olan af yasasını ihlâl ettiği' suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etti.

İspanyol Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada Garzon, "İnsanlığa karşı işlenen suçlar af kapsamında olamaz" diyerek kendisini savundu.

Yüksek Mahkeme'nin sözcüsü, mahkeme yargıçlarının altıya bir oyla Garzon'un beraatına karar verdiklerini açıkladı. Yüksek Mahkeme, Garzon'un araştırmasının hukukî temellere dayandığına hükmetti.

Bu ayın başında Garzon, bazı avukatların telefon konuşmalarını yasa dışı olarak dinletmekten suçlu bulunmuş ve 11 yıl süreyle yargıçlıktan men edilmişti. Yargıcın kararı temyiz etme hakkı yok.

Garzon, bu son davadan beraat etmiş olsa bile, telefon dinleme davası nedeniyle meslekten men edildiği için Franco dönemine ait soruşturmasını sürdüremeyecek.

Baltasar Garzon, 2008 yılında, iç savaş ve bunu takip eden Franco diktatörlüğü döneminde kaybolan on binlerce kişiyle ilgili bir soruşturma başlatmaya karar vermişti.

Garzon, soruşturma kapsamında, toplu mezarların açılması emrini de vermişti.

Garzon'un soruşturmasına, '1977'deki affın amacının İspanya'nın geçmişindeki suçları unutup geleceğe bakması' olduğunu savunan sağcı kesimlerden büyük eleştiri gelmişti.

1936-39 dönemindeki iç savaş ve bunu izleyen Franco döneminde 114 bin kişi kaybolmuştu.

Bu dönemde kaybolanların yakınları dava sürecinde Yargıç Baltasar Garzon'un en büyük destekçileri olmuşlardı.

56 yaşındaki Garzon hakkında İspanya'nın en büyük bankası Santander'in Yönetim Kurulu Başkanı Emilio Botin aleyhindeki bir soruşturmayı kapattırdığı gerekçesiyle de bir dava açılmış durumda.

Garzon'un bunun karşılığında bu bankanın sponsor olduğu New York'taki bir kursa katılmak için para aldığı öne sürülüyor.