BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.472,29
HABER /  GÜNCEL

Büyükanıt Paşa'ya için ikinci müzekkere

Balyoz Davası'da 1. Ordu Harekat Daire Başkanlığı Plan Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli sivil memur Sevilay Erkani Bulut 'tanık' sıfatıyla dinlendi.

Abone ol

Mahkeme Başkanı, eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin tanık olarak çağrılmaları için kolluk kuvvetlerine yazılan yazıya cevap verildiği, bu kişiler hakkında emekli olmaları nedeniyle işlem yapılamadığının bildirildiğini ifade ederek, bunun üzerine mahkemece Emniyet Müdürlüğü'ne tekrar müzekkere yazıldığını belirtti.

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 249'u tutuklu 365 sanıklı davanın 78. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan ve Emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 206 tutuklu sanık katıldı. Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 43 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı. Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar emekli Orgeneral Ergin Saygun ve İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı. Savunmaları alınamadığı için hakkında yakalama kaararı çıkarılan tutuksuz sanıklar Ahmet Gökhan Rahtuvan ve Ali Göznek de duruşmaya gelmedi.

6 TANIK DURUŞMAYA KATILDI

Duruşmada ayrıca tanık sıfatıyla mahkeme tarafından çağrılan Sevilay Erkani Bulut, Melek Üçtepe, Bayram Tanrısevdi, Muhammet Tanju Poshar, Ahsen Süren ve Hakan Gökden de mahkemede hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Ömer Diken'in yerine bugün başkanlık yapan üye hakim Ali Efendi Peksak dosyaya gelen evrakları okudu. Peksak, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden gönderilen yazıda, yakalamalı sanık Ergin Saygun'un GATA'da yatarak tedavisinin sürdüğünün bildirildiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Peksak, eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin tanık olarak çağrılmaları için kolluk kuvvetlerine yazılan yazıya cevap verildiği, bu kişiler hakkında emekli olmaları nedeniyle işlem yapılamadığının bildirildiğini ifade ederek, bunun üzerine mahkemece Emniyet Müdürlüğü'ne tekrar müzekkere yazıldığını belirtti.

TANIK BULUT, HAKİM PEKSAK'IN SORULARINI YANITLADI

Daha sonra Peksak, duruşmada tanıkların dinleneceğini belirterek kürsüye Sevilay Erkani Bulut'u çağırdı. Bu sırada Mahkeme Başkanı Peksak, tanık dinleneceği için, diğer 5 tanığı duruşma salonundan çıkarılmasına karar verdi. Dava konusu plan seminerinin düzenlendiği 1. Ordu Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığı Plan Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli sivil memur Sevilay Erkani Bulut tanık olarak dinlendi. Tanık Bulut'un kimlik tespitinin ardından, hakları hatırlatılarak, tanıklık yemini yaptırıldı. Mahkeme Başkanı Peksak'ın, "Sanıklardan kimseyi tanıyor musun?" şeklindeki sorusuna, tanık Sevilay Erkani Bulut bir dönem birlikte çalıştığı için emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli Tuğgeneral İzzet Ocak ve Albay Bülent Tunçay'ı tanıdığını ifade etti. Mahkeme Başkanı Ali Efendi Peksak'ın soruları üzerine tanık Bulut, 2002 - 2003 yılları arasında 1. Ordu Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığı Plan Harekat Şube Müdürlüğü'nde sivil memur olarak görev yaptığını belirterek, veri hazırlama kontrol işletmeni olarak görev yaptığını ifade etti.

"KOMUTANLARIMIZIN VERDİĞİ EMRİ YERİNE GETİREREK, GÖREVİMİZ NEYSE ONU İCRA EDERDİK"

Mahkeme Başkanı Peksak'ın, "Bulunduğunuz Plan Odası'nda sizden başka kimler bulunurdu?" şeklindeki sorusuna tanık Bulut, "Plan subaylar vardı bir de bir arkadaşım daha vardı" diye konuştu. Hakim Peksak'ın soruları üzerine tanık Bulut, "Plan odasında 2 adet bilgisayar vardı. Kullandığım bilgisayarda CD yazıcı vardı. Şifremizi biz belirlemiyorduk, bize verilen şifrelerle çalışıyorduk" dedi.

"Plan hazırlanma safhası nasıldır?' şeklindeki soruya tanık Bulut, "Ben sürekli yazı yazardım. Bununla görevliydim. Normal çalışma temposunda çalışıyordum. Görevli olmayan Plan Odası'na giremezdi. Odaya girme yetkisi olan kişiler giriş kartını okuturdu. Komutanımızın verdiği emri yerine getirerek, görevimiz neyse onu icra ederdik" dedi. "Kart Okuma arşivi var mıydı?" şeklindeki soruya tanık Bulut, "Bilgim yok" dedi. Tanık Bulut, kullanılan bilgisayarların herhangi bir ağa bağlantılı olmadığını ifade etti.

TANIK BULUT'A DAVA DOSYASINDA BULUNAN CD'LER GÖSTERİLDİ

Tanık Bulut, davanın bir numaralı tutuklu sanığı Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen'in de sorularını yanıtladı. Tanık Bulut'a dosyada yer alan 19 CD tek tek gösterilerek, bu CD'leri kendisinin hazırlayıp hazırlamadığı soruldu. Bulut, bu CD'lerin arşiv için hazırladıkları CD'lere benzediğini, ancak hepsini aradan 9 yıl geçtiği için tam olarak hatırlayamayacağını söyledi. Sanıkların kabul etmediği 11 nolu CD'nin de arşive kaldırdıkları CD'lere benzediğini belirten Bulut, 16 ve 17 nolu CD'yi ise hatırlamadığını söyledi. Tanık Bulut, 15 numaralı CD hatırladığını ve CD'nin üzerindeki yazının kendisine ait olduğunu belirtti.

"BALYOZ HAREKAT PLANINI BASINDAN DUYDUM"

Avukat Celal Ülgen'in, "Çetin Doğan'ın döneminde 1. Ordu Komutanlığı'nda görevliydiniz, o dönemde Balyoz Harekat Planı'nı diye birşey yazdınız mı? şeklindeki sorusuna tanık Bulut, "Öyle birşey hatırlamıyorum. Balyoz Harekat Planı'nı görsel ve yazılı basından duydum. 'Oraj', 'Suga', 'Çarşaf' isimli planların ismini de hatırlamıyorum" ifadelerini kullandı. Duruşmaya öğle arası verildi.