BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  EKONOMİ

Garantinin ilk yarı karı açıklandı

Garanti Bankası, 30 Haziran 2009 tarihli konsolide finansal tablolarını açıkladı. Genel Müdür Özen'in açıklaması şöyle:

Abone ol

Bankanın 2009 yılının ilk yarısındaki konsolide net karı, 1 milyar 452 milyon 297 bin lira oldu. Garanti'nin konsolide aktif büyüklüğü 103 milyar 878 milyon 220 bin lira seviyesine ulaşırken, banka, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye 67 milyar 997 milyon 593 bin lira destek sağladı.

Yasal mevzuat ve uluslararası uygulamalar doğrultusunda, vergi karşılıkları, kredi ve diğer karşılıklar dahil toplam 1 milyar 518 milyon lira karşılık ayrılırken, özkaynaklar yüzde 19'luk artışla 11,6 milyar lira seviyesine ulaştı.

Türk Lirası krediler pazar payı yüzde 11,6, yabancı para krediler pazar payı ise yüzde 21,7 seviyesinde gerçekleşti, mevduat toplamı 2008 yıl sonuna göre yüzde 10 artarak 63,8 milyar lira seviyesine ulaştı.

''MÜŞTERİLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Garanti Bankası'nın, son derece likit, sağlam bilanço yapısı ve güçlü özkaynaklarıyla başladığı 2009 yılının ilk yarısında, aynı performansına güçlü bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Ülke ekonomisine desteklerini kesmeden, esas işlerini yani gerçek bankacılığı yapmaya devam ettiklerini ifade eden Özen, Türkiye'nin en çok kredi veren bankası olarak, kullandırdıkları nakdi kredilerin, toplam aktiflerinin yarısından fazlasını oluşturduğunu belirterek, ''Ekonomimizin kötü günleri geride bıraktığı ve artık yükselişe geçeceğine inandığımız bu dönemde de, bireysel ve kurumsal tüm müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz'' ifadesini kullandı.

Öncü ürün ve hizmetlerle müşterilerinin her ihtiyacına yönelik çözümler üretmeye devam ettiklerini belirten Özen, şunları kaydetti:

''Mortgage piyasasındaki liderliğimizi, pazar payımızı artırarak sürdürüyoruz. Sene başından beri sektördeki 1 milyar liralık mortgage kredi artışının yüzde 40'ını Garanti gerçekleştirdi. Diğer yandan, Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarıyla işbirliği yaparak sunduğumuz ürünler, yaygın bir müşteri ağına hitap ediyor. Türkiye'nin tek gerçek mil programlı kredi kartı Shop&Miles, 9 yılda 30 milyar mil kazandırdı. Bankamız ile Migros işbirliğinde çıkarılan Money Card, kısa sürede 200 bin kullanıcıya ulaştı. Garanti, böylece yılbaşından beri sektördeki net kart büyümesinin neredeyse yarısını tek başına sağlamış oldu. Performansımız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve iş yapış şekillerimiz, her yıl olduğu gibi yine ulusal ve uluslararası çevrelerden takdir görmeye devam etti.''

World Finance dergisinin Garanti'yi, ''Türkiye'nin En İyi Banka Grubu'' seçtiğini anımsatan Özen, The Banker dergisinden ''Ödeme Teknolojilerinde İnovasyon'' ödülünü aldıklarını, Altın Örümcek web ödüllerinde 7 birincilikle zirveye çıktıklarını kaydetti.

Garanti'nin, Euromoney dergisi tarafından, ''Orta ve Doğu Avrupa'nın En İyi Yönetilen Şirketi'' seçildiğini de belirten Özen, ''Tüm paydaşlarımızla sürdürdüğümüz tutarlı, şeffaf ve proaktif iletişim anlayışımızla, yatırımcı ilişkileri alanında da Acclaro'dan 5 ödüle layık görüldük. Önümüzdeki dönemde de, müşterilerimizin ve finans çevrelerinin takdir ettiği hizmetlerimizi sürdüreceğiz'' ifadesini kullandı.