BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,05
ALTIN 2.495,74
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

GAP'ı İstanbul'a getirecek!

İBB'nin iştiraklerinden Kültür AŞ'nin yenilikçi genel müdürü Nevzat Bayhan, yeni dönem projelerini anlattı.

Abone ol

KÜLTÜR AŞ’nin yeni proje ve yeni hedefleriyle ilgili bir açıklama yapan İBB Kültür Genel Müdür Nevzat Bayhan, geçtiğimiz 5 yılda İstanbul’da kültür ve sanatın ilklerini gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Yeni dönemde de ise yeni ilklere ve rekorlara imza atacağız” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda kültür ve sanat alanında rekor düzeyinde yaptığı çalışmalarla kamuoyunun kendinden söz ettirmeyi başaran İBB KÜLTÜR A.Ş yeni hedef ve projeleri basın mensuplarıyla paylaştı. KÜLTÜR AŞ Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Topkapı Kültür Parkı’ndaki genel merkezde düzenlediği toplantıda, gazetecilere geçmiş 6 yılda yapılan çalışmaları anlattı ve yeni projelerle ilgili bilgiler verdi. Ardından da kültür parkını gezdirdi.

44 organizasyon, 129 milyon TL ciro

Bayhan, görev sürecinde yaptığı çalışmaları heyecanla anlattı:

“İstanbul’u bir açık hava kütüphanesine dönüştürmek için ‘Seyyar Kitap’ projesini hayata geçirdik. İstanbul’un coğrafi, tarihi, kültürel ve sanatsal güzelliklerini Türkiye ile dünyaya tanıtan 12 ayrı prestij kitabına imza attık. 2005 yılında 13 projenin organizasyonunu üstlenen KÜLTÜR AŞ, 2009’da 44, 2010’un ilk 6 ayında 21 organizasyon yaptı. ‘Kârımız Kültür’ söylemiyle kültür ve sanattan kazandığımız kârı yine bu alanda yeni eserlere dönüştürdük. 2005’te 45 milyon TL olan ciromuzu 2008’de 129 milyar TL’ye, 2010’un ilk 6 ayında 60 milyar TL’ye ulaştırdık. Öte yandan; Yerebatan Sarnıcı, Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Miniaturk gibi yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan 3 önemli müzenin işletmeciliğini yapıyoruz.”

GAP İstanbul'da

Nevzat Bayhan, GAP Projesi’nin bir maketini Miniaturk’e taşımak için DSİ ile yoğun bir çalışma içine girdiklerini, projenin tamamlandığında sergilenen diğer maketler gibi büyük ilgi göreceğine inandığını belirtti. Her yıl 1 milyon kişinin ziyaret ettiği Panorama 1453 müzesinin de dünyanın ilk ve tek tam panoramik müzesi olduğunu kaydetti.

100 ciltlik ansiklopedi

Kültür Aş, 'İstanbul’un Yüzleri’ ismiyle 100 ciltlik bir İstanbul Ansiklopedisi hazırlamaya başladı. Her ciltte şehrin mimar, şair, kültür ve sanat mekanı gibi konularını işledikleri ansiklopedinin 20’e yakın kitabı da yayımlandı. Bayhan, “Her kitapta o konuda ünlü 100 ayrı kişiyi ya da mekanı tanıtacağız. Seri tamamlandığında İstanbul’un birçok alanda ünlü kişisini ve mekanlarını bir arada bulma imkanı sağlanacak. Böylece İstanbul’un gizli kalmış hazinelerini gün yüzüne çıkarmayı arzu ediyoruz” dedi.

İstanbul belgeselleri

Belgesel film alanında da çalışmalar yaptıklarını, Türk filmlerinde geçen İstanbul’u anlatan bir belgesel hazırladıklarını aktaran Bayhan, “Topkapı Kültür Parkı’nın eski otogar görünümünden bugüne nasıl geldiğini anlatan bir belgesel hazırlığımız da var. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan döneminde kamulaştırılması yapılan bu alan, Başkanımız Kadir Topbaş döneminde kültür, sanat ve spor tesisleriyle donatıldı, tam bir kültür parkı oldu. Burada Mimar Sinan’ın yaptığı tarihi Takkeci Camii de restore edildi. Topkapı Otogarı’nın eski hengamesi nasıl bir kültür parkına dönüştü bu belgeselde izlenebilecek.”

Zaman tüneli

“Bir başka projemiz de Melen suyunun İstanbul Boğazı’nın altından geçişini sağlayan tünelin tam ortasındaki kayalardan alınan parçalarla hediyelik eşya üretme çalışmasıydı. Hazırladığımız hediyelik eşyaların Berlin Duvarı gibi büyük rağbet göreceğini düşünüyorum. Öte yandan, İstanbul’un 8 bin 500 yıllık tarihinin dev bir küre içinde 3 boyutlu olarak anlatılacağı bir başka panoramik müze projemiz dünyada büyük ses getirecek. Panorama 1453 Müzesi’nin yanına inşa edilecek müze adeta bir zaman tüneli olacak. Projenin teknolojisi için araştırma çalışmaları yapıyoruz.”

Çiçek büfeleri esnafı rahatsız etmeyecek

Nevzat Bayhan, bazı basın organlarında yer alan çiçek büfeleriyle ilgili bir soruya ise, “İstanbul’un çeşitli noktalarında toplam 56 tane çiçek büfesi projemiz var. 57’incisi olmayacak. Bu proje yapılırken Taksim gibi geleneksel çiçek büfeleri zarar görmeyecek. Kurulacak büfeler özellikle çiçekçilik yapan esnafa kiralanacak. Bu şehir estetiği açısından çok önemli ve dünyanın gelişmiş şehirlerinde çok güzel örnekleri olan bir çalışma” cevabını verdi.