BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gandi'den Erdoğan'a hodri meydan

CHP lideri Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan'ın gerçekten 12 Eylül'le hesaplaşması için 3 şey yapması gerektiğini söyledi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Başbakan Tayyip Erdoğan'a hodri meydan. Erdoğan 12 Eylül'le gerçekten hesaplaşmak istiyorsa YÖK'ü, özel yetkili mahkemeleri ve darbelere gerekçe olan TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35’inci maddesini değiştirsin.

Kılıçdaroğlu bu sözleri Radikal gazetesinden Murat Yetkin'e söyledi. Kılıçdaroğlu'nun telefon görüşmesinde Yetkin'e söylediklerinin satır başları şöyle:

- Şu açık görünüyor, AKP’nin iki gündemi var: Birincisi gerçek gündemi, ikincisi halka göstermek istediği gündem. Gerçek gündeminde yargı üzerinde hâkimiyet kurmak var. Halka gösterdiği gündem ise, 12 Eylül ile hesaplaşmak.

- Eğer Başbakan 12 Eylül’le hesaplaşmak istiyorsa, neden Anayasa değişikliğine YÖK’ü kaldırmayı koymadı? Ele geçirene kadar YÖK için her şeyi söylediler. Ama ele geçirdikten sonra YÖK’ten gayet memnunlar.

- Eğer Başbakan 12 Eylül’le, müdahaleci anlayışla hesaplaşmak istiyorsa, Yaşar Büyükanıt ile neden hesaplaşmıyor? Büyükanıt müdahale etmedi mi? Ama Başbakan hesaplaşmak yerine ona özel araç tahsis etti.

- Eğer Başbakan 12 Eylül ile hesaplaşmak istiyorsa Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 12 Eylül’e gerekçe yapılan 35’inci maddesinin değiştirilmesine neden yanaşmıyor? (Bu madde orduya Cumhuriyeti ‘koruma ve kollama’ görevi veriyor-MY) O maddeyi değiştirmek için Anayasa’yı değiştirmek de gerekmiyor; AKP’nin tek başına gücü yetiyor. Ama istiyorlarsa getirsinler, tatmin edici değişiklikse biz de destek verelim.

- Eğer Başbakan 12 Eylül’le hesaplaşmak istiyorsa, özel yetkili mahkemeleri kaldırsın. Bu mahkemelerin 12 Eylül mahkemelerinden, DGM’lerden (Devlet Güvenlik Mahkemesi) farkı yok. Geçenlerde Cemil Çiçek, Fikret Bila’ya bu mahkemeleri CHP ile birlikte kabul ettiklerini söylemiş. Bu doğru değil. Cemil bey, açıp TBMM tutanaklarına bakabilir. CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç söz alıp bu mahkemelerin kuruluşuna karşı çıkan bir konuşma yaptı, CHP grubu da desteklemedi. AKP bir anlamda kendi yaptıkları için suç ortağı arıyor. Ama bu tür uygulamalara ne geçmişte suç ortağı olduk, ne bugün oluruz.

- AKP 12 Eylül’le hesaplaşamaz. Bunların önünü açan 12 Eylül oldu. Solcular ve ülkücüler 12 Eylül’de işkencelerden geçirildiği günlerde bunların sırtı sıvazlanıyordu. Köşelerinden sessizce seyredip önlerinin açılacağı günü beklediler.

- Bu Anayasa değişikliği sonrası hiçbir 12 Eylül paşası yargılanmayacak. Görüşmeler sırasında CHP olarak 12 Eylül paşalarının yargılanması için insanlığa karşı suçlarda yasanın geriye dönük geçerli olması önergesi verdik, AKP oylarıyla reddedildi. Başbakan’ın bu Anayasa değişikliği ile 12 Eylül paşalarının yargılanacağı iddiası doğru değil.

- Sayın Başbakan Meclis’te 12 Eylül kurbanları için sahte gözyaşı döktü, ama aynı gün PKK’nın saldırısıyla yedi askerin şehit düşmesini görmezden geldi, o konuya değinmedi. Terörle mücadele konusunda görüştüğümüzde bize ‘Güvenlik güçleri ne istiyorsa verdik’ demişti. Başbakan o işi sadece güvenlik güçlerine havale ediyor. Oysa teröre karşı siyaset üretmesi gereken kendisi olduğunun farkında değil. Farkında değil, çünkü amacı, iktidardan gitmemek için yargıyı ele geçirmek. Bunun için her türlü yola başvurmaktan, duygu sömürüsü, inanç sömürüsü yapmaktan da çekinmiyor.