BIST 10.211
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.405,64
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gandi hükümete 5 puanın hesabını sordu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan hükümete ilginç bir eleştiri geldi. Ama bu eleştiri diğerlerinden farklı... Neden mi?

Abone ol

AK Parti hükümetinin ekonomik verilerle oynadığı eleştirisini sık sık dile getiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, üstü kapalı bir şekilde büyüme rakamlarını eleştirdi.

Ekonomideki büyüme rakamlarının yüzde 9 ile beklenenden yüksek çıkmasını, "Hedefi tutturamadınız" şeklinde yorumlayan Kılıçdaroğlu, hükümeti beklenenden 5 puan fazla çıkan büyüme rakamlarının gerçekçi olmadığını savundu.

Orta vadeli mali planda ekonomik büyümenin yüzde 4 olarak tanımlandığını belirten Kılıçdaroğlu, "Yüzde 4 hedefliyorsanız, yüzde 9 büyüyorsanız bir sorun var demektir; hedefiniz tutmuyor'' ifadesini kullandı.

TOBB Yönetim Kurulu toplantısına katılarak bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, işadamlarının algıları sağlıklı değerlendirmesi gerektiğini söyledi. CHP lideri, Türkiye'nin ekonomik başarısının kendisiyle aynı kulvarda olan ülkelerle karşılaştırılması gerektiğini belirtti. Türkiye, üçüncü çeyrekteki büyüme rakamlarıyla Avrupa'da birinci, dünyada da üçüncü olmuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında, "Türk Lirası çok değerlendi'' diye övünmenin de hatalı olduğunu savundu. "Ekonomiyi bilen birisi, Türk Lirası'nın olduğundan fazla değerli olmasından övünmez. Burada bir sorun vardır'' görüşünü dile getirdi. "Ekonomi iyi yönetilmiyor.'' diyen CHP lideri, iyi yönetilen bir ekonomide 9 yılda 4 kez mali af çıkmasının söz konusu olamayacağını kaydetti. Ekonominin iyi yönetilmediğinin bir diğer göstergesinin de "ekonominin büyümesinin sıcak paraya bağlanması'' olduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu, "CHP'nin, iş dünyasındaki algısı biraz olumsuz, bu tabloyu kırmak istiyoruz." özeleştirisini de yaptı.

İş dünyasının rahat çalışabileceği, üretebileceği, istihdam oluşturabileceği bir modeli kurmakta kararlı olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, sanayicinin ekonominin kamu görevlisi olduğunu, bu nedenle önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Kaliteli demokrasinin özgürlükten geçtiğine işaret ederek, şöyle konuştu: "Türkiye'de demokrasi sorunu da var. Ben eminim sizler cep telefonlarınızla rahat konuşamıyorsunuz, o zaman bir demokrasi sorunu var. Özgürlük ve demokrasinin askıya alındığı veya yara aldığı yerde sorun bizim düşündüğümüzden çok daha hızlı büyür.''