BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.402,26
HABER /  GÜNCEL

CHP'de AK Parti'de kadını eve kapatır

Doç. Dr. Zeynep Gambetti, AK Parti'nin, '3 çocuk', CHP'nin ise 'aile sigortası' projesini değerlendirdi.

Abone ol

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gambetti, AK Partti'nin 'üç çocuk' söylemi ile CHP'nin 'aile sigortası' projesinin ortak noktasının kadınların eve kapanmasına neden olacağını savundu.

"Aile değerlerine geri dönüş- Yeni muhafazakarlık ile neoliberalizm arasındaki ilişki" başlıklı çalışma yapan Doç. Dr. Zeynep Gambetti, çalışmanın ayrıntılarını Akşam Gazetesi'ne anlattı.

"KADINLARIN EVE KAPANMALARINA YOL AÇAR"

İşte Zeynep Gambetti'nin, AK Parti ve CHP'nin ürettiği iki ayrı projenin ortak noktasını ve etkisini değerlendirdiği o açıklama: 

"AK Parti'nin kadına bakışının iki farklı yüzü var. Bir yandan ayrımcılığın önlenmesine kadın istihdamının artırılmasına yönelik adımlar atılıyor. Öte yandan 'üç çocuk yapın ki nüfusumuz yaşlanmasın'... 'Yaşlılara bakın maaş vereyim' diyor. AK Parti, gerçekte kadını eve çekmek istemiyor ama bu politikalar eve kapanmalarına yol açar.

ANA MUHALEFET DE FARKLI DEĞİL

CHP'nin gündeme getirdiği 'Aile sigortası' ise kadınları eve tıkamanın başka yolu. Kadınların kamusal hayata katılımını artıracak bir önlem gibi durmuyor. Daha çok yoksullukla ilgili. Kadının çalışmasına engel bile olabilir. Çünkü eşi diyecek ki 'Devletten eve para geliyor, çalışmana ne gerek var?' Oysaki kadının çalışması sadece ekonomik açıdan değil, bağımsızlaşmasını sağlamak açısından da önemli. Aile sağlığı kadınları eve tıkmanın başka bir yolu olabilir."

Gambetti, açıklamasında her iki partinin de bu projelerini daha çok geliştirmesi gerektiğine dikkat çekiyor.