BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,72
ALTIN 2.407,40
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gandi Erdoğan'a demediğini bırakmadı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bedelli müjdesi verdi Haberal'ın istifa edeceği iddialarını yalanladı

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı eleştirdi Firevunlaşma diye uyarıda bulundu. Kılıçdaroğlu, Haberal'ın seçimlerden sonra istifa edeceği ve DP'nin başına geçeceği iddialarına ihtimal vermediğini söyleyerek "Ben Sayın Haberal'ın CHP Zonguldak milletvekili olarak Parlamento'da çok güzel çalışmalar yapacağına inanıyorum" diye konuştu.


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de katıldığı canlı yayında, Türkiye'nin demokrasisinin kalitesinde sorun olduğunu ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirterek, yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını her zaman savunduklarını ifade etti. 

Bütün vatandaşların oyunu istediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, bütün yurttaşlardan CHP'ye karşı geçmişte kafalarında oluşan önyargıları yıkmalarını ve yeni CHP'ye bakmalarını istedi. Son dönemde CHP kadar proje açıklayan siyasi parti olmadığını, yarın da çocuklara ilişkin bir projeyi açıklayacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, çocuk yoksulluğu ve kız çocuklarının eğitiminin çok ciddi sorun olduğunu söyledi

''TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ İLE OYNAMAK, ÇOK SIK ELEŞTİRMEK DOĞRU DEĞİL''

Kılıçdaroğlu, CHP'nin askerle uzun süredir bir ilişkisi olmadığını ifade ederek, CHP ile ordu arasındaki ilk olumsuz tablonun İsmet İnönü'nün CHP Genel Başkanı, Bülent Ecevit'in de CHP Genel Sekreteri olduğu döneme rastladığını söyledi. CHP'nin e-muhtıralarla darbelerde ordunun yanında olduğu yönündeki algının yanlış olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, orduyu ve devletin diğer kurumlarını sevdiklerini anlattı. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Devletin kurumlarına saygılıyız. Biz siyasi partiyiz, yarın iktidar olduğumuz zaman bu kurumları yöneteceğiz, bu kurumları düşman gibi görmek, ötelemek, ötekileştirmek doğru değil. Bu kurumlar devlet için çalışırlar. 

Türk Silahlı Kuvvetleri, hukukun içinde kalarak, siyasi otoritenin emrinde görevini yapan bir kurumdur. Türk Silahlı Kuvvetleri ile oynamak, çok sık eleştirmek doğru değildir. Bu tür güçlerin moral kuvveti çok önemlidir, moralini yıkarsanız olmaz. Silahlı kuvvetleri, silahlı kuvvetler yapan onun tankı, topu, tüfeği değil, moral değerleridir. Eğer biz ulusal Kurtuluş Savaşı'nda düşmanın bütün silahlarına karşılık, sadece elimizde bir tüfekle mücadele verip, bağımsızlığı sağlıyorsak, o moral değerdir. Onun için orduyu severiz, kışlasında. Orduya saygı duyarız, kışlasında.''

HABERAL'IN MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın CHP'li bir aileden geldiğini, bir dönem cumhurbaşkanlığına aday gösterildiğini söyledi. Haberal'ın dünyanın sayılı cerrahlarından biri olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, Haberal'ın TBMM'ye derinlik kazandıracağını, Türkiye'nin sağlık politikaları konusunda açılımlar yapacağını ifade etti. 

Haberal'ın milletvekili seçildikten sonra istifa ederek DP'nin başına geçeceği yönünde iddialar bulunduğunun hatırlatılması üzerine, Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: 

''Ben Sayın Haberal'ın öyle bir çaba sergileyeceğini düşünmüyorum, aklımın ucundan bile geçmez. Kendisi saygın bir insandır. Kaldı ki, CHP'yi beğenmeyip, adaylık listelerinde kendisini görmediği için partisinden istifa eden arkadaşlarımız da var. Biz hiçbir zaman dönüp onlara 'Niye partiden istifa ettin' diye de sormadık. Kişilerin özgür iradesine güveniyorsak ve inanıyorsak söyleyeceğimiz başka birşey yoktur zaten. Ben Sayın Haberal'ın CHP Zonguldak milletvekili olarak Parlamento'da çok güzel çalışmalar yapacağına inanıyorum.''

"KİMSE FİRAVUNLAŞMASIN"

Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili seçilmesi için Anayasa'yı değiştiren partinin CHP olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Bir dönüp kendi haline bakmıyor. İnsan biraz sıkılır, insanda biraz utanma olur. Adaysın, seçilemiyorsun, yasalar engel, Anayasa engel, biz demokrasiye inandığımız için parlamentoyu çalıştırıyoruz, bir kişi için, Recep Tayyip Erdoğan için. Şimdi O kalkmış, bizi suçluyor, adama gülerler. Önce sen kendi haline bak. İnsan geçmişini unutmamalı, geçmişini unutursa halktan kopar, kendisini farklı bir konumda görür, firavunlaşır. Hiç kimsenin firavunlaşmaya hakkı yok, hele hele siyasetçilerin. Siyasetçiler, biraz mütevazi, alçak gönüllü olmalı, biraz halkla kucaklaşmalı, tokalaşmalı. Suçlayıcı olmanın ötesinde, biraz öneri getirmeli. Sabah akşam kurgulanmış makine gibi CHP'yi suçluyor. İstediği kadar suçlasın, biz yolumuza devam edeceğiz'' diye konuştu. 

"KILIÇDAROĞLU BEDELLİ DE ISRARLI"

Kılıçdaroğlu, katıldığı canlı yayında, bedelli askerlik konusunda kesinlikle samimi olduklarını vurgulayarak, maddi durumu olanlardan bedel alınacağını, olmayanlardan alınmayacağını, alınan bedellerin de yurt yapımında kullanılacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, askerlik süresine ilişkin vaatleri konusunda askerden görüş almadıklarını, ancak konunun uzmanları ile çalıştıklarını bildirdi.

Seçim bildirgesini neden cuma namazı saatinde açıkladıklarına ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, açıklamayı saat 11.00'de yapmayı planladıklarını, ancak İstanbul'da basılan bildirgelerin ulaşmasının gecikmesi nedeniyle saati ertelediklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, ''Yoksa özel bir kasıt yok'' diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu, dış politikada sağlıklı, tutarlı bir tavır belirleyeceklerini, AB'ye uyum sürecini kuvvetlendireceklerini belirtti.

İktidar partisi olmadığı için MHP'yi eleştirmediklerini belirten Kılıçdaroğlu, ''Bu doğru da etik de değil'' diye konuştu.
''Emeklilik yaşını indireceğiz dersek yalan olur'' diyen Kılıçdaroğlu, ''7 bin gün makuldür. Ama emeklilik yaşından çok bizim ailelere ekonomik güvence veren modelleri kurmamız lazım, onlardan biri de aile sigortasıdır'' ifadelerini kullandı.

''Doğudaki bölgeler için projeler hazırlarken batının duyarlılığını kaybetmekten korkmuyor musunuz'' sorusuna da Kılıçdaroğlu, ''Sadece batının değil, Türkiye'nin duyarlılıklarını düşünüyoruz. Fincancı dükkanına giren fil gibi her şeyi darmadağın eden bir anlayışa sahip değiliz'' dedi.

ABD ile AB ülkeleriyle tutarlı bir ilişki sürdürmek gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, uygar dünyada yer almak isteyen ülkelerin karşılıklı saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, uygar dünyanın özgürlük talebini dile getiren ülkelere de destek vermesi gerektiğini kaydetti.