BIST 9.567
DOLAR 32,46
EURO 34,51
ALTIN 2.474,35
HABER /  GÜNCEL

Gagavuzya nerede hangi ülkenin içinde Türkiye'ye yakın mı?

Gagavuzya nerede, hangi ülkeye bağlı ve Türkiye'ye yakınmı soruları Erdoğan'ın ziyaretinden sonra araştırılmaya başladı. Moldova Cumhuriyeti'ne bağlı bir özerk devlet olan Gagavuzya'da yaşayanlar Oğuz Türkü kökenlidir. Moldovya'dan ayrılan Gagavuzya 1990 – 1994 yılları arasında bağımsızlığı ilan etti.

Abone ol

Gagavuzya'nın nerede olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgeye yaptığı resmi ziyaret sonrası merak konusu oldu. Gagavuzya'nın nerede ve hangi ülkeye bağlı olduğunu merak eden vatandaşlar, konuya dair bilgi edinmek adına internette araştırma yapıyor. Peki, Gagavuzya neresi? Gagavuz nereye bağlı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Komrat’a gitti. Erdoğan ve beraberindeki heyet, yol boyunca ellerinde Türk bayrakları taşıyan Gagavuzya halkı ve Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti Başkanı İrina Vlah tarafından karşılandı. Bu gelişmenin ardından Gagavuzya'nın nerede olduğu merak konusu oldu. İşte, konuya ilişkin detaylar...

GAGAVUZYA NERESİ: Moldova Cumhuriyeti'ne bağlı bir özerk devlettir. Ülkeye ismini veren Gagavuzlar Oğuz Türkü kökenlidir ve Gagavuz kelimesinin Gök-oğuzdan türediği düşünülmektedir. Paul Wittek'e göre Gagavuz kelimesi Anadolu Selçuklu Hükümdarı II. İzzeddin Keykavus ile bağlantılıdır.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden ayrılan ve 1990 – 1994 yılları arasında bağımsız olduktan sonra barışçıl olarak Moldova Cumhuriyetine katılan devlet. Günümüzde Gagavuzya otonom bölgesi olarak adlandırılmaktadır.

Moldova nerede kimlikle nasıl gidilir uçak fiyatları-2018