BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

G8 zirvesinde gündem vergi, ticaret ve şeffaflık

Kuzey İrlanda'da yapılan G8 zirvesinin ikinci gününde gündemde vergi, ticaret ve şeffaflık var.

Abone ol

Sanayileşmiş sekiz ülkeyi bir araya getiren G8 grubunun Kuzey İrlanda'da dün başlayan zirvesinin ikincü gününde gündemde vergi, ticaret ve şeffaflık var.

Zirvenin başkanlığını İngiltere toplantının gündemine Avrupa Birliği ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması ve vergi şeffaflığı aldı.

G8 bünyesinde vergi reformu konusunda anlaşma sağlanırsa, yüz milyarlaca dolarlık vergi kaybının engellenebileceği belirtiliyor.

Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaretin artırılmasına yönelik anlaşmalar da zirvede gündeme gelecek.

AB, bu anlaşmanın birlik ekonomisine 119 mlyar euro, ABD ekonomisine ise 95 milyar euro katkıda bulunacağını açıklamıştı.

Zirve'nin dünkü gündemine Suriye'deki savaşın damga vurmuştu.

Suriye'nin ana müttefiki Rusya, ABD'nin isyancıların silahlandırılması önerisine karşı çıkıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmasına karşı olduğunu açıkladı.

Başbakanı David Cameron, zirvede liderlerin Suriye'de barışın sağlamasına odaklanmasını umduğunu söylemişti.

39'uncu G8 zirvesi, Kuzey İrlanda'nın göller bölgesi olarak bilinen Fermanagh'da yapılıyor.

Zirvede ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada ve Rusya liderleri bir araya geliyor.

Silah yardımı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Suriye konusunda akan kanı durdurmak gibi ortak bir amaçları olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile de görüşen Putin, hem Suriye hükümetinin hem de isyancıların "elinde kan olduğunu" söyleyerek, meşru Suriye hükümetine silah satmalarının hukuka aykırı olmadığını savundu.

Görüşmede nükleer silahsızlanma, terörle mücadele ve İran'daki Cumhurbaşkanlığı seçimini Hasan Ruhani'nin kazanması gibi konular da gündeme gelebilir.

Zirve nedeniyle Kuzey İrlanda'da güvenlik seviyesi artırıldı. Zirvenin yapılacağı golf tesisinin etrafı 6 buçuk kilometre uzunluğunde, 3 metre yüksekliğinde metal çitle çevrildi.

Zirve boyunca 8 bin polisin görev yapacağı açıklandı.

Polisin tahminine göre, Enniskillen kentindeki 2 bin civarında gösterici katılacak.

Kuzey İrlanda polisi yetkilisi Alistair Finlay, "Karşılaşılabilecek bütün ihtimaller için hazırız. Şimdilik belirtiler, bunun çok barışçıl geçeceğini gösteriyor" dedi.