BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.439,78
HABER /  GÜNCEL

G8 zirvesinde gündem Arap Baharı

Fransa'nın Deauville kentinde yapılacak iki günlük zirvede Libya'daki kriz ile Mısır ve Tunus'a mali yardımın ana gündem maddeleri olması bekleniyor.

Abone ol

Sanayileşmiş sekiz ülkenin liderlerini bir araya getirecek G8 zirvesi bugün Fransa'nın Deauville kentinde başlıyor.

İki günlük zirvede, Libya'daki kriz ile Mısır ve Tunus'a yardımın ana gündem maddeleri olması bekleniyor.

Çin ve Hindistan gibi yükselen ekonomilerin ağırlıklarını artırmaya başlaması, bu ülkelerin üye olmadığı G8 grubunun varlığının sorgulanmasına neden olmuştu.

Ancak gözlemciler, Arap dünyasındaki halk ayaklanmaları ve Japonya'daki nükleer kriz gibi gelişmelerin G8'in önüne yeni hedefler koyduğunu belirtiyor.

Zirvedeki gündem maddelerinden biri de internete getirilecek düzenlemeler. Toplantıda küresel ekonomi ve iklim değişikliği de ele alınacak konular arasında bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama, zirveye katılmak için bugün Londra'dan Fransa'ya geçecek. Obama zirvenin ardından Polonya'ya gidecek.

Normandiya kıyısındaki tatil beldesinde yapılacak zirveye, Tunus ve Mısırlı liderlerin yanı sıra Arap Birliği Genel Sekreteri de katılacak.

'Liderlik devrimiz bitmedi'

Toplantıda bu ülkelere demokrasiye geçiş sürecinde yapılacak yardımlar değerlendirilecek.

Tunus ve Mısır cumhurbaşkanları, bu yılın başlarında halk ayaklanmalarıyla devrilmişti.

Toplantının ana başlıklarından biri olan Libya konusunda üyeler arasında görüş ayrılıkları var.

Rusya, NATO'nun bu ülkedeki operasyonlarına karşı çıkıyor.

ABD Başkanı Baracak Obama, Londra'da yaptığı açıklamada, Çin ve Hindistan gibi yeni süpergüçlerin ABD ve Avrupa'nın nüfuzunu azalttığı savını reddetti, "Bizim liderlik devrimizin bittiğini söyleyenler var. Bu doğru değil. Liderlik zamanımız şimdi geldi" dedi.

Obama, "Dünyayı yeni ülkelerin öne çıkması ve bireylerin güçlenmesini sağlayacak biçimde şekillendirenler, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve demokratik müttefiklerimizdir." diye konuştu.