BIST 9.992
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.434,46
HABER /  GÜNCEL

G7, Lahey'de Rusya'sız toplandı

Hollanda'nın ev sahipliği yaptığı Lahey'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin ilk gününe Ukrayna'daki gelişmeler damga vurdu. G7 ülklerinin liderleri, Kırım politikası nedeniyle Rusya'yı almadıkları bir toplantı gerçekleştirdi.

Abone ol

Hollanda'nın ev sahipliği yaptığı Lahey'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin ilk gününe Ukrayna'daki gelişmeler damga vurdu. G7 ülklerinin liderleri, Kırım politikası nedeniyle Rusya'yı almadıkları bir toplantı gerçekleştirdi.

Kırım'daki gelişmeler ve Rusya'ya yönelik yaptırımların görüşüldüğü G7 zirvesine ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Kanada, italya ve Japonya liderleri katıldı. Avrupa Birliği (AB) adına Herman van Rompuy ve Jose Manuel Barosso toplantıda yer aldılar.

Toplantıdan sonra açıklanan ortak bildiride Kırım'da yapılan referandum ve Rusya'nın Kırım'ı "ilhakının yasa dışı olduğu" belirtilerek, Moskova yönetiminin tavrı kınandı.

Ukrayna'da hukuksuz durumun tırmanması halinde koordine yaptırımların gündeme geleceği belirtilen bildiride, Rusya'dan arabuluculuk taahhüdü talep edildi.

Rusya'nın da katılımıyla Soçi'de yapılması planlanan G8 zirvesinin iptal edilmesi kararlaştırıldı. Liderler, G7'nin haziran ayında Brüksel'de toplanmasını benimsediler.

İngiltere Başbakanı Cameron ve Almanya Başbakanı Merkel, Soçi'de hypılması planlanan G8 zirvesi için gerekli siyasal zeminin artık bulunmadığını belirterek, bu toplantının yapılmayacağını bildirdiler. Beyaz Saray da, Rusya'nın Ukrayna'da "uluslararası hukuku ihlali sürerken, Moskova'nın G8'e katılamayacığını" açıklamıştı.

Lahey'deki zirvede ülkesini temsil eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, G8 toplantısının iptal edilmesinin ülkesi açsından sorun yaratmayacağını söyledi. Lavrov, düzenlediği basın toplantısında, "G8 bizim için üyeliği olmayan gayrı resmi bir kulüp. G20 giderek daha fazla önem kazanıyor" dedi.

Lavrov, Ukrayna'daki hükumet değişikliğinin ardından, Ukraynalı mevkidaşıyla ilk kez Lahey'de biraraya geldi. Rusya ve Ukrayna Dışişleri bakanlarının görüşmesinin içieriğine ilişkin açıklama yapılmadı.

Bu görüşmenin, Ukrayna'daki yönetim değişikliği sonrası gerçekleşen en üst düzey temas olduğu belirtiliyor. Lahey'de bulunan Ukrayna temsilcileri, Rusya'ya askerlerini geri çekmesi ve Kırım'da barışçıl bir çözüm bulunması çağrısı yaptı.

Rusya Dışileri Bakanı Lavrov, Lahey'deki zirve sırasında ABD'li meslektaşı John Kerry ile de temaslarda bulundu, ancak bu görüşmenin de detayları açıklanmadı,

Konunun, zirvenin ikinci gününde gerçekleştirilecek görüşmelerde de ele alınması bekleniyor.