BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.442,01
HABER /  GÜNCEL

Füzelere karşı ısı topu saldırısı

Helikopterlerimizi ısı güdümlü füzelerle vuracaklardı. Pilotlarımız ustalıkları sayesinde kurtuldu.

Abone ol

Dağlıca’da, 12 askerimizin şehit düştüğü saldırının ardından; Hakkari ve Şırnak’ta konuşlu, Kara Kuvvetleri Kara Havacılık Komutanlığı’na bağlı helikopterler, hemen olay bölgesine gönderildi.

Dağlıca’nın sert coğrafyasında, iki gün süren takip sırasında, PKK’lı teröristlerle sıcak çatışmalar yaşandı. Cobra helikopterler, operasyonlara havadan destek verdi ve teröristlerin sığınaklarına bomba yağdırdı.

“ISI TOPU”YLA KURTULDULAR

Operasyonlarda 34 terörist öldürülürken; PKK, helikopterleri düşürerek ateş hattından kurtulmak istedi. Ancak, tecrübeli pilotlar, helikopterlere kilitlenmiş ısı güdümlü füzeleri tespit etti. Hemen savunma pozisyonuna geçen usta pilotlar, taktik manevralar sırasında “ısı topları” fırlatıp füzeleri atlattı.

Olay, Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilen Dağlıca Saldırısı raporunda da yer aldı. Terör örgütü PKK’nın saldırıda kullandığı füzelerin menşei henüz belirlenmedi. Çünkü Irak’ta, savaş sonrası karışıklığın da etkisiyle, farklı ülkelerin silahları el altından satılıyor. Menzili 4 ila 6 km arasında olan ısı güdümlü füzeler omuzdan da atılabiliyor. Bu füzeler ağırlıklı olarak ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İsrail tarafından üretiliyor.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Bu saldırının ardından soruşturmada şu sorulara cevap aranıyor:

Füzelerin menşei ne?

PKK’lı teröristler tarafından mı ateşlendiler?

Omuzdan mı, yoksa özel rampalardan mı atıldı?

Radar güdümlü füzeler, PKK’nın eline nasıl geçti?

Başka bir grup tarafından atıldılarsa, PKK’ya lojistik desteği kim verdi?

ONLAR İSİMSİZ KAHRAMANLAR

Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ, 15 Kasım’daki açıklamasında, operasyonu sekteye uğramaktan kurtaran ve yaklaşık 20 milyon dolarlık helikopterlerin düşmesini canları pahasına engelleyen pilotlara teşekkür ederek, “...İsimsiz kahramanlardan da bahsetmek isterim. Çatışmanın bu şekilde cereyan etmesi ve örgüte büyük zayiat verdirilmesinde, özellikle silahlı helikopterleri ve onların kahraman pilotlarını anmak istiyorum. Onlara teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı açıkça ifade etmeyi bir borç addediyorum” demişti.

Kaynak: Akşam